fbpx

Ismét megtelt!

0

Június 6-án, szombaton újfent „teli lett” a tamási Miklósvári Parkerdő a bográcstüzek, faszenes grillek kesernyés füstillatával. Az idén megrendezett vadfőző fesztiválon rekordszámú, több mint 50 főzőcsapat versengett a legkülönfélébb, jobbnál jobban sikerült vad- és halételek elkészítésével.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. és a társszervezők (Tamási város Önkormányzata, Tamási Városi Művelődési Központ) részéről elsődleges szempont volt, hogy a magyar vadászati kultúrát, erdőszeretetet egy olyan nyitott, jó hangulatú napon mutassák be az embereknek, ahol családok, gyerekek, idősek, vadász és nem vadász emberek együtt ünnepelhetnek és érezhetik jól magukat. Mindeközben persze bemutatva és megtapasztalva, hogy az erdész-vadász ember szakmája és hivatása szép, de nehéz.

Az elmaradhatatlan névadó vadgasztronómián kívül jelentős szerepet kapott a vadászkürtölés is. A Baranya Vadászkürt Együttes nyitókoncertje nagy sikert aratott a látogatók körében. A zenész „csapat” a fellépés után sem hagyta el a színpadot, ők kísérték kürttel a Szent Hubertusz mise celebrálását a mise tételei szerint. Dr. Mészáros István titeli prépost elmondta: „Vadász szemmel nézve külön büszkeség, hogy az agrár- és élelmiszergazdasági listán egyedüliként képvisel vadászati értéket a gyulaji dám. Mindez örömmel és reménységgel tölt el bennünket. Szükség is van erre a bizakodó jövőbe tekintésre, mert ha körülnézünk a világban, sokszor szorongva látjuk, hogy nem a józan ész és a szeretet irányítja az életünket, sőt az egész emberi közösség is mintha történelmi, társadalmi csapdába került volna.”

A tavaly is közönség kedvencnek számított elöltöltős, fekete lőporos puskák bemutatója és történelmi áttekintője, múltbéli utazáson kalauzolta végig a közönséget, mely végén lőtéri körülmények között láthatták a puskák füstjét és hallhatták jellegzetes dörejét és pontos találatukat. A szokásos kutyafajta bemutató során – idén főszerepben az erdélyi kopóval – újabb, eddig még nem szerepelt vadászkutyafajta küllemével, használhatóságával és munkájának jellegzetességeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A dámtrófeák bemutatója és szakmai előadás az agancsok fejlődésébe, a dám életmódjába igyekezett betekintést nyújtani. A solymászbemutató, mint ősi magyar vadászati mód természetesen idén sem hiányozhatott a fesztivál repertoárjából. A vadászművészetet szeretők kedvében járva Prihoda Judit festő- és grafikusművész kiállítása is megtekinthető volt.

Az idén először hirdettek a fiataloknak „streetart” kreatív művészeti pályázatot, amelynél a világ nagyvárosaiban sikerrel elterjedt „CowParade”-et vettük mintának. Az alany itt változott, stílszerűen dámbikát formáló festhető szobrokat készített a Gyulaj Zrt. egyik munkatársa, melyeket előre beküldött pályamunkák alapján dekoráltak ki a művészcsapatok rendkívül ötletesen és „gusztusosan”. Az erdei iskolai foglalkozások, valamint ingyenes vadaspark látogatás mind-mind azt a célt szolgálták – reményeik szerint sikerrel –, hogy a látogatókat a természet szeretete és annak megismerése mellett a vadász és az erdész hivatás szépségeinek és ősi gyökereinek megértéséhez kerüljenek közelebb. A sok-sok előadó és bemutató között sokaknak okozott örömöt a Csipa és Kisamerika zenekar, illetve az Ataru Taiko ütőegyüttes koncertje. A hangulat az éjszakai parkerdei bálon is frenetikus volt. A rendkívül nagy számban kilátogató tömeg visszajelzései alapján a megszervezett fesztivál kiváló nyárindítónak bizonyult, előre vetítve a jövőre jubiláló fesztivál 2016-os, nagyszabású terveit.

Forrás: Gyulaj Zrt; Antli István, Gőbölös Péter

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*