fbpx

Egy alpinista a síkságon

0

Az alaptípust, a Mauser M 03 elnevezésű ismétlőjét 2003-ban vezette be a Mauser Jagdwaffen GmbH és azóta legalább kilenc alapváltozatban gyártják a Mauser rajongók nem kis megelégedettségére.

Rollei Digital CameraAz M 03-at kézbe véve azonnal feltűnik a puska fajsúlyosabb volta. Napjaink fegyverdivatjával ellentétben, az M 03 tokja békebeli acélból készül, a hagyományokat kedvelő vadászok kedvéért. A nagyobb súlyt a fegyver kisebb „rúgása“ jótékonyan kiegyenlíti, ami a magnum kalibereknél nem jelent hátrányt. Az első cserélhető csövű Mauser a német „gazdasági csoda” ismétlője, a legendás teleszkópzáras M 66-os volt. Az M 03, mint minden építőszekrény rendszerű felső kategóriás puska mini, médium és magnum kaliberekben a váltócsövek széles tárházát kínálja, különböző csőhosszokkal, különböző átmérőkkel és bordázott vagy sima csőprofilokkal, közel 20 kaliberben. A Mauser, felár fejében az egyedi kaliberigények kielégítését is vállalja – gyári egyeztetés után! Az előagy alján két, belső kulcsnyílású, elveszíthetetlen csavar rögzíti a csövet. Ezek a fegyverhez mellékelt Torx-kulccsal könnyedén kicsavarhatók; így az M 03 egy „take down” rendszerű puskának is tekinthető. A cső le-, vagy felszerelése után vagy egy másik kaliberű cső felszerelésekor azonban érdemes egy próbalövést tenni. A zárdugattyú oldalra lehúzható feje 3×2 reteszelő szemölccsel zár a csőfarban. Minden kalibercsoporthoz különböző méretű zárfej tartozik.

A zárdugattyú hátsó végén található a régi billenős villanykapcsolókra emlékeztető biztosító karocska. A biztosító baloldali állásában, alaphelyzetében az ütőszeg rugója feszítetlen.

A lövő kezünk hüvelykujjának jól kézre álló kapcsolót jobbra húzva, kis erővel az ütőszeg rugó megfeszíthető és a puska tűzkész állapotba hozható. A feszítetlen ütőszeg rugójú puska akár még csőre töltve is biztonságosan hordható, biztosítottan a zárdugattyú nem nyitható ki, de az ürítéshez a biztosító karocska balra nyomásával a zárdugattyú zárása feloldható és a fegyver biztonságosan, feszítetlen ütőszeg- rugóval üríthető.

A balkezeseknek készített kivitel mindenben az előbbiek tükörképe! A kombinált elsütés alaphelyzetben minden kúszás nélkül süt, a gyorsító ellenállása a mellékelt imbuszkulccsal ízlés szerint állítható. A már említett kilenc alaptípus némelyike a sokak által esztétikai szempontból vitatott, de vitathatatlanul praktikus műanyag tussal készül, mint például a PH, azaz Professional Hunter – a Hivatásos Vadász – vagy az állítható tusháttal rendelkező, elsősorban sportcélokat szolgáló M 03 Target, azaz Célpont. A közép-európai vadászhagyományok tisztelőinek, a műanyag tusok esküdt ellenségének viszont bátran ajánlható az M 03 Alpine modell. Az alpesi vagy bajor megjelölésű puska szinte valamennyi gyártó repertoárjában szerepel, így még a bajor hagyományokkal aligha rendelkező amerikai Dakota Arms-nál is. Az M 03 alpesi stílusban, szépen erezett diófából készült puskatust a hátra lefelé ívelt, szakszóval „disznóhátnak” nevezett tusahát, a kettő vagy három egyenes lezárású bajor pofadék és a német nyelvterületen elterjedt elnevezés szerinti, úgynevezett, ívelten előrehajló, igen jó fogást biztosító „császármarkolat” jellemzi. Az előagyat az alpesi hagyományok jegyében tulipán alakú ébenfa berakás zárja le. A császármarkolat valószínűleg II. Vilmos német császár udvari puskaműveseinek a találmánya lehet. A krónikák szerint a császár balkeze egy születésekor elszenvedett sérülés miatt csökevényesen fejlődött, de mindez nem akadályozta meg a német uralkodót vadászszenvedélyének maradéktalan kiélésében. Fél kézzel, mind golyóval, mind pedig söréttel kiválóan lőtt! Így könnyítette meg II. Vilmos „gyógyászati segédeszköze” a vadászok későbbi generációinak az elsütő billentyű pontos kezelését. A Mauser M 03-at, a sváb alpinistát egy ausztriai zergevadászat kivételével, ahol szintén kitűnőre vizsgázott 6,5-284-es kaliberben, jobbára Magyarországon használtuk és többedmagunkkal ízlelgettük 9,3×62, illetve 6,5×55 kaliberben. A 9,3×62 kaliberű, 47 cm hosszú bordázott csövével akadálytalanul lehetett „manőverezni” a hajtóvadászatokon a telefonfülke méretű, fedett magaslesen. A 6,5×55 kaliberű, 52 cm hosszú cső több alföldi őzbakvadászaton – köszönhetően a kaliber és puska jó összhangjának – a távoli lövéseknél tett igen jó szolgálatot. A Mauser M 03 Alpine bátran ajánlható minden közép-európai vadászati hagyományokon nevelkedett és ezeket a hagyományokat tiszteletben tartó vadásznak. A szépen erezett bajor tussal és császármarkolattal a történelem egy darabját vesszük kézbe.

Forrás: Bálint Elemér

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*