fbpx

Ízelítő augusztusi lapszámunkból

0

A Magyar VADÁSZLAP idei nyolcadik lapszámában ezúttal a hazai vadászturizmus helyzetét, illetőleg a határainkon túli vadászati lehetőségeket vettük számba. Az újságot augusztus 6-tól keresse az újságárusoknál.

A tartalomból:

Európa terítéken

Zergékről, mormotákról, fajdokról, kőszáli kecskékről, barnamedvékről, farkasokról, hiúzokról, vadmacskákról, jávorszarvasokról, hódokról és fürjekről is olvashat nyolcoldalas összeállításunkban, amelyben Olvasóinknak Európa vadban és különféle vadászati módokban való gazdagságát igyekszünk bemutatni, a teljesség igénye nélkül.

Új kenyér hava

A nagyvad- és az apróvadgazda augusztusi teendőit végeláthatatlanul lehetne sorolni. Bár már javában zajlanak az előkészületek a szeptemberi szarvasbőgéssel kapcsolatban, nem szabad elfeledkezni az őzek nászáról sem. Azokat a vadászokat is a területen találhatja a Hold, akik júliusban nem tudták meglőni nagy kanjukat.

Egyre több kérdőjel

Lezárult a vadászati törvény május közepén nyilvánosságra hozott koncepciójának társadalmi vitája. Július 13-án, a Földművelésügyi Minisztériumban közel kétszázan gyűltek össze, hogy egy szakmai fórum keretében véglegesítsék a hamarosan elkészülő normaszöveg sarokpontjait. A rendezvényen dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és dr. Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár mellett több, a témában érintett szervezet képviselője is felszólat.

Nem elég csak beszélni!

E havi lapszámunkban Marghescu Tamással, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács vezérigazgatójával beszélgettünk. Sok témában globális fórumokban döntenek és a következmények hatással vannak a magyar vadászokra is, ezért képvisel minket a CIC nemzetközi a nemzetközi „porondon”. A világon semmi sem pepita, és bizony a vadászat is járhat úgy kéz a kézben a természet- és vadvédelemmel, hogy közben munkahelyeket hoz létre, valamint egy jobb élet lehetőségét teremti meg a helyi lakosok számára. E témakör mellett természetesen olyan megkerülhetetlen kérdéseket sem tudtunk szó nélkül hagyni, mint az orvvadászat, avagy hazánk vadászattal egybefűzött turisztikai szerepe.

Bevándorolni a világot

Négy földrész beutazására hívjuk Önöket. Ellátogatunk Afrikába, ahol az ember könnyen belebolondulhat a „szafari életérzésbe”. A többi között szó esik a kafferbivaly, a különféle antilopok, a leopárd, illetőleg az elefánt vadászatáról. Innen Ázsia hegységei felé tesszük át táborunkat, ahol egy vad terítékre hozásáért a vadászember akár a végsőkig is képes elmenni. Ausztráliában a kóbor kutya kérdésnek és a bennszülöttek vadászati lehetőségeinek nézünk utána, zárásként pedig eljutunk az Amerikai kontinensre is.

Mesélő vadászházak

Hazánkban több tucat – ha a vadász társaságiakat is beleveszem, akkor több száz – vadászház van. Sokuk már emberöltők óta szolgálja az arra járó vadászokat, legyen az herceg, gróf, pártkatona vagy egy egyszerű, „mezítlábas” vadász. Az ódon hangulatú épületek megannyi emléket és történetet őriznek. A cserépkályha melegénél, a patinás falak között minden vendég egyforma és ugyanazt az áhított nyugalmat leli meg. Összeszedtünk Olvasóink számára pár emblematikus „vadásztanyát”, amelyeket, ha eleddig nem ismertek, talán a jövőben meglátogatnak.

Barangolás Amerikában

Sági Szilárd ezúttal a BBQ rejtelmeibe igyekszik beavatni a gasztronómia szerelmeseit. Egy zsírszalonnával, baconnel és fűszerrel megbolondított szarvasborjú-oldalas receptet ismertet, amellyel a háziasszonyok is könnyen otthon marasztalhatják vadászó párjukat.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*