fbpx

„Hagyományosan mindig egy lépéssel előbbre”

0

A wetzlari Leica, hasonlóan jó nevű, szintén wetzlari versenytársaihoz, nem számít nyeretlen kezdőnek a prémium kategóriás kereső- és céltávcsövek piacán. Az első, kifejezetten vadászoknak készült keresőtávcsövet 1906-ban dobták piacra. A sikerekre és optikai tudásukra támaszkodva az elmúlt több mint egy évszázad során, a kor színvonalán álló jobbnál-jobb távcsövekkel örvendeztették meg a vadászok egyre népesebb táborát. Ebben az is szerepet játszhatott, hogy a Leica akkori tulajdonosa, II. Ernst Leitz maga is szenvedélyes vadász volt.

leikaA világon elsőként 1992-ben mutatta be a Leica a lézeres távolságmérővel 1000 méterig mérő, még iránytűvel(!) is felszerelt Geovid 7 x 42-es keresőtávcsövet. Az idei, márciusi nürnbergi fegyverkiállításon jelentették meg a legújabb, mondhatni javított kiadású Leica Geovid HD-R távcsőcsaládot 8×42, 10×42, 8×56 és 15×56 kivitelben. Az elmúlt fél év során a Leica jóvoltából szerkesztőségünk egy Geovid HD-R 8×56-os keresőtávcsövet próbált ki.

Mint minden nagy fényerejű távcső, így a Geovid is fényáteresztést javító bevonattal ellátott fluorid tartalmú lencséket kapott, amely a legkülönfélébb fényviszonyok mellett is garantálják a teljes látómezőben a tűéles, kontrasztos és plasztikus keresőképet. Mind a frontlencse, mind pedig az okulárlencse az esőcseppek hatásos lepergetésére és a szennyeződések könnyebb eltávolíthatósága érdekében AquaDura® bevonatot kapott. Az elmúlt félév szokatlanul csapadékos időjárásának köszönhetően, ezt a bevonatot a kelleténél is többször volt módunk alaposan tesztelni. Az igen kézre álló és kellemes fogást biztosító, gumira emlékeztető tapintású, termoplasztikus elasztomer bevonatú, alumíniumból, présnyomásos öntéssel készült távcsőház nitrogénnel van feltöltve és 5 méterig vízhatlan.

geovid-hd-copyA szemre nem káros és a láthatatlan hullámhossz-tartományban lézerrel működő távmérő mérési tartománya 10-től 1340 méterig terjed. A mérési tartományt a céltárgy felületi minősége is befolyásolja, napos időben, jó látási viszonyok mellett világos vagy fénylő célok esetén növekszik, míg párás, borús időben sötét vagy matt felületű céloknál csökken. Az előbb említett jelenségek a vadászias lőtávolságokon belül nem játszanak említésre méltó szerepet. A méréshez a baloldalon lévő, jól méretezett gombot kell megnyomni, ekkor egy kis négyszög jelenik meg a keresőben. A négyszöget a célra helyezve, majd a gombot újra megnyomva jelenik meg a cél távolsága méterben. Néhány másodperc elteltével, amennyiben a cél a vízszintestől jóval magasabban vagy mélyebben van, a keresőben látható lesz az ún. EHR, azaz az ekvivalens horizontális távolság, amely ballisztikus szálkereszttel ellátott céltávcsövek használatakor előnyös. A kijelző fényereje automatikusan igazodik a mindenkori külső fényviszonyokhoz, szikrázó napsütésben, világos háttér előtt is jól leolvasható és sötétben sem vakít. A mérőgombot 5 másodpercig lenyomva, működésbe lép az elemzabáló pásztázó üzemmód. A kínos meglepetések elkerülése végett célszerű a távcső tokjában egy tartalék elemet is elhelyezni. A minden optikai és elektronikai nyalánksággal telezsúfolt, egy Leicához méltó minőségben készült kompakt keresőtávcső – a kategóriájában szokatlanul – mindössze 1100 grammot nyom és így a nyakizmok túlzott igénybevétele nélkül is mind egy kiadós cserkelésre, mind pedig egy lesvadászatra kiválóan alkalmas.

Ha a Leica Geovid HD-R 8×56-os a gyakorlatban is visszaigazolt impozáns optikai jellemzőit figyelembe vesszük, és összevetjük a szintén kiváló minőséget gyártó versenytársak jóval magasabb áraival is, akkor a Leica 2430 eurós ára igen barátságosnak tűnik.

leica

Forrás: Bálint Elemér

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*