fbpx

Medve Gondok

0

Mi jut eszünkbe Erdélyről?

A hatalmas erdők, különleges flóra és fauna. Egy erdélyi vadászat kicsi időutazás is egyben: a vaddisznó, őz és szarvas mellett farkas, hiúz, sőt medve is puskavégre akadhat.

Magyarországon a XX. századra gyakorlatilag eltűntek a nagyragadozók, az Északi-középhegységben fel-felbukkanó medvék már eseményszámba mennek, Erdélyben viszont a mai napig falvakban is rendre felbukkannak, esetenként birkát, malacot elcsenő, vagy egyszerűen csak guberáló ragadozók. Romániában 6-7 ezer medve él, messze több mint amit természetes élőhelyük eltartani képes, jelentős nyomást gyakorolnak a velük egy élettérben élő vadfajokra.

Mind emellett Erdély épp természeti kincsei miatt a turisták számára is csábító és egyre gyakrabban keresztezik, az emberek a medvék útját. Ahogy a Székely közmondás is tartja „a medve nem játék”, a találkozások (támadások), akármennyire is mindkét fél természetéből adódóan távolságot kívánna tartani a nagy létszám miatt elkerülhetetlen. Veszélyes medvére és emberre nézve is.

A gyarapodó konfliktusok ellenére elejtésük engedélyköteles, szigorú „kvóta” szerint történik. Nem véletlenül, hiszen vadászatuk hatalmas üzlet: egy tehetősebb nyugat európai vadász akár több ezer eurót is kifizet egyetlen vadászatért – állítja a hirado.hu.
Egy helyi vadász azt mondja, a medve nagyon sok kárt okoz a portákon, betör a pajtákba, és kiszedi az állatokat is. Ennek egyszerű az oka – teszi hozzá -, az erdőben sok a ragadozó, nagy a versengés a zsákmányaikért (szarvas, őz, disznó), így hát a könnyű prédát keresik.

Forrás: hirado.hu; forestpress.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*