fbpx

Etetés közben …

0

… nem árt, ha nem csak az „életmentő” téli kiegészítő takarmány kihelyezésére figyelünk, hanem a területünk vadállományának állapotáról, számáról is tájékozódunk.

20151218_082739 Feeding wild

Már többször írtunk a téli takarmányozásról, így nem részletezném túl, de „ismétlés a tudás anyja”. A hirtelen leesett hó és a tartósnak bizonyult fagypontalatti hőmérséklet, nem csak az embereket, de vadat is meglepte. Igyekezzünk minél nagyobb beltartalmi értékkel bíró takarmányt kihelyezni és lehetőleg minél gyakrabban, és a vízről se feledkezzünk meg.

18810082_xlKözben azért félszemmel érdemes a határt, vagy az etetők környékét alaposabban figyelemmel kísérni. Utóbbi  helyek kiválóan alkalmasak a vadállományunk számbavételére. Jó társadalmi munka és közösség építő időtöltés lehet egy-egy „összevont” számlálás. Erdős területen a nyiladékokon, keresztváltókon található leseket „elülik” a vadászok, akár csak egy hajtáskor, de puska helyett a távcsővé a főszerep, és a mozgatás közben feljegyezik minden látott vad korát, ivarát, haladási irányát, darabszámát, egyedi jellemzőit, az észlelés időpontjával. Sík vidéken például a beíró körzeteket végigjárva, szemrevételezéssel igyekezhetünk minél pontosabban meghatározni vadállományunk számát. Végül a vadászházban, egy tál meleg étel, vagy lélekmelegítő mellett összesítjük a látottakat.

A területbejárások, etetések során szintén gondolni kell az állománybecslésre, amelyet február közepére már be is kell nyújtani a hivatalnak. Apróvad esetében az etetők itt is segítségünkre lehetnek, ahogy az éjszakai reflektoros dúvad vadászatok is, ahol a rókák, borzok elejtése mellett szintén érdemes feljegyezni a lámpafényben látott nyulak számát.

Fontos, hogy a becslés ne csak hasra ütés/ vélekedés szerűen történjen, hanem legyen valamiféle módszeres alapja, mert a hamis adatokkal, nem csak a hivatalt, de önmagunkat is becsapjuk. Főleg az apróvad esetében, de a nagyvadállományainkban, olyan károkat okozhatunk, az alul, vagy túlbecslés alapján végzett hasznosítással, amelyek hosszú évekre megnehezíthetik vadgazdálkodásunkat.

Összefoglalva, a vadgazdának mindig nyitott szemmel kell járnia a területen, legyen szó vadászatról, vagy etetésről.6269398_xxl

ZV

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*