fbpx

Veszett rókákat találtak Erdélyben

0

Ideiglenesen betiltották a kutyás vadászatot Hunyad megye (Erdély) területén, miután az Állategészségügyi Igazgatóság (DSVSA), hat rókatetemben talált veszettségre utaló kórokozót. – Az idei év első heteiben 124 rókát ejtettek el Hunyad megye területén. Valamennyi esetében elvégeztük a laboratóriumi vizsgálatokat, és eddig hat állat vérmintájában mutatták ki a veszettséget okozó vírust.

Az állatok Hátszeg, Brád és Szászváros környékéről valók – közölte Mihai Jula állategészségügyi igazgató. A háziállatokra, sőt emberre is veszélyt jelentő fertőzés terjedésének megfékezése végett a DSVSA a rókavadászat fokozását szorgalmazza, de vadászkutyák mellőzésével, hiszen utóbbi állatok könnyen fertőződhetnek a veszett zsákmánnyal elejtésekor. Ugyanakkor a DSVSA kötelezővé tette minden elejtett állat laboratóriumi vizsgálatát.

Kötelezővé vált a laborvizsga a terítékre hozott vaddisznók esetében is. A hétvégén ugyanis egy Bătrâna község területén elejtett vaddisznó húsában trichinellózist okozó lárvákat találtak.

– Az állatot azonnal el kellett égetni. Az eset kapcsán felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy minden elejtett vaddisznó húsát ellenőriztessék, mert komoly fertőzésveszélyt jelent – fogalmazott Mihai Jula állategészségügyi igazgató.

Forrás: erdo-mezo.hu/Gáspár-Barra Réka – nyugatijelen.com

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*