fbpx

Hivatásos vadászok továbbképzése

0

Az Országos Magyar Vadászkamara a Tolna megyében dolgozó hivatásos vadászok számára megtartotta éves, kötelező szakmai továbbképzését, melynek a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. adott helyszínt, az Óbíródi vadászházánál.

A témaválasztás miatt igen nagy érdeklődés kísérte a programot, amin közel 130 szakmabeli jelent meg és hallgatta végig a színvonalas, szakmai előadásokat. Idén a megye apróvad-állományának megsegítése és védelme érdekében a szárnyas és szőrmés kártevők vadászatát, apasztását vettük górcső alá, bemutatva a különféle lehetőségeket, régi és új módszereket, törvény adta lehetőségeket.

Busi Krisztián hivatásos vadász a különféle csalsípokkal folytatott dúvadvadászatról tartott szemléltető előadást, majd Farkas Tibor hivatásos vadász mutatta be a különféle dúvadfajok csapdázásának lehetőségét és eszközeit. Ezt követően rövid kávészünet tartottunk, aminek során érdekes és izgalmas szakmai beszélgetések zajlottak a hivatásos vadászélet szépségeit és nehézségeit taglalva, majd a folytatás előtt nehézségek árán ugyan (egy általános iskolás csoportot talán könnyebb lett volna egybe rendezni), de sikerült elkészíteni egy csoportképet a résztvevőkkel.

A szünetet követően ifj. Ugrósdy Péter tartott beszámolót a szárnyas dúvadjaink puskával való gyérítésének lehetőségeiről és az oly sok helyen problémát okozó, belterületi dúvad vadászatról.

Eztán kezdődött a terepi program, amikor is Farkas Tibor és segítője a gyakorlatban is bemutatták a különféle élve-fogó és ölő csapdák működését, külön hangsúlyt fektetve a szigorú biztonsági előírásokra, azok mindenkori betartására.

A társaság, eltelve a hallottakkal, ám megéhezve a tartalmas előadások alatt, boldogan fogyasztotta el a vadászház konyháján készült ebédet, közben szakmázva, sztorizgatva, ahogyan az már csak lenni szokott, ha valahol a jókedvű jágerek ilyen nagy számban találkoznak.

Bízunk abban, hogy a szakmai nap senki számára sem volt hiábavaló és a vadászatra jogosultak közül, egymás tapasztalatain okulva egyre többen gondolják úgy, hogy az apróvad megóvása, túlélési lehetőségének biztosítása érdekében mindenhol komolyan kell foglalkozni a dúvad apasztás összes, törvény adta lehetőségével, a legmagasabb szakmai szinten, jól képzett, támogatott hivatásos személyzettel.

DSC_0425

DSC_0428

DSC_0436

DSC_0437

Forrás: Gálos Csaba, hivatásos vadász alelnök

OMVK Tolna megyei Területi Szervezete

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*