fbpx

Rókát találtak a baleseti központ egyik kórtermében

0

Egy kifejlett rókát találtak a fővárosi Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ harmadik emeletének egyik kórtermében. Az eddig példátlan eset szombat délelőtt történt. A kórház vezetősége azonnal megtette a szükséges intézkedéseket és kihívták a fővárosi főállatorvost, az ÁNTSZ-t, az állatvédőket és a rendőrséget. A rókát végül az Illatos úti állategészségügyi telepre vitték, ahol jelenleg is megfigyelés alatt tartják.

Példátlan eset szemtanúi voltak szombat délelőtt, a baleseti központban dolgozók. A harmadik emeleti ér-és kézsebészeti osztály egyik, szerencsére üres kórtermében a nővérek egy kifejlett rókát fedeztek fel. Az első ijedség után rögtön bezárták az állatot a terembe, majd értesítették a vezetőséget. Hamarosan meg is érkezett a segítség, a kórházba sietett a fővárosi főállatorvos, állatvédők, az ÁNTSZ és a rendőrség is. Információink szerint az ügyben rendőri intézkedés nem történt, az állatot végül a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársai fogták el és az Illatos úti állategészségügyi telepre szállították, ahol jelenleg megfigyelés alatt tartják.

Nem tudni, hogyan került az intézménybe

Egyelőre nem tudni, hogy miként kerülhetett az intézménybe a vadállat, a kórház vizsgálatot indított. A megmagyarázhatatlan esetre a legvalószínűbb válasz az – az, hogy éjszaka valahogy sikerült egy nyitvahagyott ablakon, vagy a 3 fotocellás ajtó egyikén keresztül bejutnia az épületbe, majd fel a harmadikra és az üres kórteremben. A korházba tévedt róka a dolgozók körében azonnal a veszettség gyanúját ébresztette, mert nem szokványos, hogy egy vadállat egy forgalmas, emberektől hemzsegő épületbe kóboroljon. Azonban a rókák igen jól alkalmazkodtak a városi körülményekhez, stabil populációik lehetnek a temetőkben, parkokban. A tény, hogy közel van a Fiumei úti sírkert, ezt a teóriát látszik igazolni.

Nem biztos, hogy veszett volt az állat

A Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke, Szilágyi István egyáltalán nem csodálkozott az eseten. Az ismert állatvédő szerint urbanizálódnak a vadállatok is.

„Legutóbb az Erzsébet téren találtak rókát egy fa tövében, ásott magának egy lyukat, és vígan elvolt ott. De említhetném a zuglói aranysakált is, vagy a Rákóczi úti vaddisznót. Az összes esetről általánosságban elmondható, hogy a városba betévedő vadállatok élelmet keresnek és találnak is.”

Egy kórház tele van rágcsálókkal, bogarakkal, minden olyannal, ami élelmet jelenthet a rókának. Nagy a valószínűsége, hogy ez a róka is emiatt ment az intézménybe. Szilágyi István azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Fiumei úti sírkertből ment át a balesetibe a vadállat. Felvetésünket, miszerint a rókáról azt tartják, csak akkor megy ember közelébe, ha veszett, Szilágyi István cáfolta. Hangsúlyozta, a macska és a denevér vezeti a veszettségi statisztikát, nem a róka, amióta rendszeres immunizálásuk folyik.

Forrás: PestiSrácok.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*