fbpx

Jól kifőzték – X. Vadgasztronómiai Fesztivál

„A vadgasztronómia szerves része gazdag vadászhagyományainknak és a vadhús az egyik legegészségesebb élelmiszer” – hangzott el a Soponyán, immár tízedik alkalommal megrendezett vadgasztronómiai fesztivál megnyitóján.

A köszöntőkben Majoros Gábor a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója, Dr. Bitay Márton Örs állami földprogramért felelős államtitkár és a megyei képviselők is méltatták az erdőgazdaság közjóléti, kulturális és gazdasági szerepét. Elhangzott, hogy a Soponyaihoz hasonló gasztronómiai fesztiválok fontosak abban, hogy az ételek mellett, azokon „keresztül” a nem vadászokkal megismertessék gazdag hagyományainkat és a világrangú hazai vadállományunkat, erdeinket, ami nem mellesleg még egészséges élelmiszerrel is ellátja asztalunkat.

A köszöntések után Pechtol János az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, egy díszoklevelet nyújtott át a VADEX Zrt.-nek a fesztivál életre hívásával végzett munkájuk elismeréseként.

Majd felvágták a rendezvény „születésnapi” tortáját és átadták az erdőgazdaság kopjafáját, amivel a 119 elhunyt kerületvezető erdészük, vadászuk, és volt igazgatóik munkájának állítottak emléket.

A több mint 60 főzőcsapat sátra szinte egymásba ért. A 22 állami erdőgazdaság mellett az ország minden szegletéből érkeztek vadásztársaságok, hogy megmutassák, mit tudnak kifőzni a kisorsolt húscsomagokból. Köztük lapunk csapata is versenybe szállt a legjobbnak járó címért.

Míg a bográcsokban főtt a ragú, a pörkölt, és a tárcsákon, grilleken készültek a sültek, addig a színpadon néptáncegyüttes, könnyűzenei előadó és gólyalábas színtársulat szórakoztatta a nagy létszámú érdeklődőt. Megtekinthették a gazdag trófeakiállítást, a „vad ízek utcájában” az erdei delikátesz bolt és más erdei termékeket előállítók portékáját ízlelhették meg, de megtekinthették hagyományőrzők és a Stihl Timbersports csapatának bemutatóját is. Megkóstolhatták a reggel óta nyárson forgó sült disznókat és a több száz literes óriás bográcsban főtt finomságokat is.

A tömeg egészen estig csak hömpölygött és kóstolt untalan, végül „utcabállal” zárult a rendezvény. Anno amikor útjára indították e fesztivált, amin első alkalommal alig 300-an voltak és kis családiasra sikeredett, nem is merték remélni, hogy tíz évvel később csak főzőből több mint 300-an lesznek és több ezer látogatót fog vonzani minden évben.

Ez a VADEX Zrt. munkáját dicséri és a hazai vadgasztronómia és vadászok sikere is egyben.

VL

Megosztás

További hírek

Ötszáz eurót ért a kézitáskában megbújó töltény

Valószínűleg legközelebb kétszer is át fogja nézni repülés előtt az összes poggyászát az a férfi, aki november 2-án vasárnap este...

Orvvadász rendőrkézen

Belsős füles alapján fogtak orvvadászt nemrég a szerencsi rendőrök – számol be a police.hu. A nyomozás adatai szerint egy vadásztársaság...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

  • Legutóbbi bejegyzések