fbpx

Színész és Vadász

0

A kiváló színművész, kissé szatirikus hangvételű író és nem utolsó sorban vérbeli vadász, Rózsahegyi Kálmán 1873. október 6-án látta meg a napvilágot Endrődön.

Színészcsaládból származott, apja, Rózsahegyi Ödön vidéken játszott. Rózsahegyi Kálmán is vidéken kezdte pályafutását, de 1898-ban szerződtette a Magyar Színház. 1900- 1935 között a Nemzeti Színház tagja volt, 1923-tól az örökös tagság birtokosaként. Feleségével, Hevesi Angélával alapította magán-színiiskoláját, melyből számos híres színész került ki.

Rózsahegyi Kálmán neve és arca az 1910–20-as években kabarészínészként is népszerű lett, aminek köszönhetően a határon túlra is eljutott. 1926-ban az USA-ban vendégszerepelt, 1935 után pedig különböző magánszínházakban lépett fel.

A jellegzetes hanghordozású, mosolygós Kálmán bácsit tanítványai éppúgy szerették, mint a közönség. Szülővárosa sem feledte el, díszpolgárává választotta. Kitüntetései: Gyémánt diploma 1957-ben, Pro Arte-díj 1956-ban, Signum Laudis és Farkas–Ratkó-díj 1901-ben.

rozsahegyi-zorog-a-haraszt

Duna menti és börzsönyi vadászterületein töltötte a színház után a legtöbb idejét, az itt átélt élmények ihlették a „Zörög a haraszt … Vidám Vadásztörténetek” című könyvét.

VL

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*