fbpx

Országos Vizsla Főverseny – GALÉRIA

0

Az Országos Magyar Vadászkamara, a MEOESZ, valamint a VADEX Zrt. összefogásából, az évek óta tartó tetszhalott állapotból lett újjá élesztve az Országos Vizsla Főverseny. A főverseny szervezése már közel egy évvel ezelőtt elkezdődött, azon döntés alapján, amikor a vadászkamara kinológiai szakbizottsága, a megyei kinológusok döntése alapján úgy határozott, hogy a vizsla főversenyt ismét megrendezik.

Nem kétséges, hogy azt a versenyt, amely egykoron a vadászkutyás vadászok egyik legfontosabb és legrangosabb megmérettetése volt, a szervezők ismét méltó rangra akarták emelni. A megmérettetés a 2004-es „Zöld Könyv” Vizi-Mezei Verseny szabályzata alapján lett kiírva és a rendszer ugyanúgy állt fel, mint egykoron. Ez azt jelenti, hogy a megyei válogatók után az alföldi és a dunántúli megyék legjobb nyolc-nyolc kutyája találkozhatott a Fejér megyei Soponyán, október 14-16 között.

A házigazdák és a szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy a vendégek, a bírók, az indulók és egyáltalán mindenki, aki a főversenyre valamilyen formában kilátogatott, jól érezze magát. A szokásos vizslás megmérettetéstől eltérően, most gondoltak a kilátogató és érdeklődő közönségre is, ezért jónéhány érdekes kísérőprogram várta a látogatókat. Merőben új dolog, de mégis nagy segítség volt az érdeklődők számára, az úgynevezett moderátor bíró, aki a kijelölt bírói körök mellé volt rendelve és az volt a feladata, hogy pontos tájékoztatást adjon az érdeklődőknek arról a munkafázisról, amit éppen a kijelölt területen folyt.

A versenyen helyszínén egy érdekes tárlat mutatta be a főversenyek történetét 1972-től 2009-ig. Ezen kívül a közönség létszámától függően naponta akár többször is, vadászkutya bemutató tarkította a napi programot.

A főverseny vezetőbírója ezúttal Nyúl András volt, aki öt bíró kört kért fel a munkafeladatok elbírálására. A reggeli megnyitón, a tizenhat nevezett kutyából, tizennégyen jelentek meg. Az ünnepségen beszédet mondott Bitay Márton Őrs, állami földekért felelős államtitkár, Tóth Károly, a VADEX Zrt termelési igazgatója helyettese, valamint Papp Gyula, az OMVK sportvadász osztályának alelnöke.

A kétnapos verseny első estéjén szakmai fórum zárta a napot. A vasárnap minden kutyának egy munkafázis maradt hátra, így a szervezők tudták tartani a záróünnepség időpontját, ami délután kettő órára lett meghirdetve. A zárszónál ott volt dr. Jámbor László, az OMVK elnöke, valamint Majoros Gábor, VADEX Zrt. vezérigazgatója. Nyúl András vezetőbíró a tizennegyedik helytől szólította a résztvevőket, akik átvették az oklevelet, majd a hatodik helytől az értékes tárgyjutalmakat. Az első három helyezett értékes vadászati meghívásokkal is gazdagodott, a többi között dámbika-, vadkan- és tarvad vadászat is volt a csomagban.

A 2016. évi Országos Vizsla Főverseny eredménye

Első: Fülöpi Fürjész Artusz, rövidszőrű német vizsla kan, vezető: Gombai Csaba, Bács-Kiskun megye

Második: Erdőgyöngye Vadász Alfréd, rövidszőrű magyar vizsla kan, vezető: Hári Csaba, Fejér megye

Harmadik: Tiszatáji Vadász Bájos, rövidszőrű magyar vizsla szuka, vezető: Godó Zoltán, Csongrád megye

Negyedik: Visnyei-Vadász Pagát, rövidszőrű német vizsla kan, vezető: Jakab Kolos, Tolna megye

Ötödik: As Makolski, rövidszőrű német vizsla kan, vezető Heidenreich Kristóf, Baranya megye

Hatodik: Fürdőházi Ralf, drótszőrű magyar vizsla, vezető: Mayer Bertalan, Vas megy

Forrás: Agyaki Gábor

Fotók: Pechtol Szabolcs

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*