fbpx

Vadászok, ha összejönnek

0

Erdőszentgyörgy adott otthont a hatodik alkalommal megrendezett Székelyföldi Vadásznapoknak a hétvégén, amelyet Szováta után másodszorra rendeztek Maros megyében. A három megyére kiterjedő rendezvény a találkozásokról, élményekről, trófeákról és jókedvről szólt.

A Rhédey-kastélyban, patinás és otthonos környezetben találkozott a hétvégén több száz székelyföldi vadász és vadászat iránt érdeklődő látogató. Pénteken délután Vadászakadémia zajlott a kastélyban, ahol nemcsak a vadászetikáról és -etikettről, de a hiányosságokról is beszéltek, szombaton pedig az eső ellenére benépesült az udvar.

A kastély termeiben vadászok trófeáit tekinthette meg a nagyszámú érdeklődő, de egyik teremben biztonsági őrök felügyelete alatt ritka és régi puskákat is szemügyre lehetett venni. Az udvaron felállított standokon vadászékszereket, öltözeteket, késeket, bicskákat, távcsöveket, különböző kellékeket, csont- és fafaragók vadászathoz kapcsolódó alkotásait lehetett szemlélni és vásárolni, de gyümölcslevet, -párlatot és mézet is. Az egész napos programhoz színpadi kulturális műsorok is tartoztak.

Hogy senki éhesen ne maradjon, a gasztrosétánynak keresztelt övezetben erdőszentgyörgyi, marossárpataki, gegesi, szovátai, székelyberei, kibédi, ravai, székelykakasdi, gyergyószentmiklósi, gyergyóalfalusi, csíkdánfalvi, csíkszeredai, katrosai, makfalvi és salamási vadásztársulatok, erdészetek főztek. Különlegesség volt a salamásiak vaddisznócsülökkel készült babétele lilahagymával, míg a baktaiak puliszkával, a csíkszeredaiak pirított dióval, petrezselyemmel és kakukkfűvel megszórt laskával kínálták a vadpörköltöt. A magyarországi nemesnádudvariak őrölt vadhúsos babfőzeléket, míg az erdőszentgyörgyiek hét féle húsból főzött halászlevet tálaltak, desszertnek mézes süteményt és sóváradi hólabdát is lehetett kapni.

A rendezvény fő pillanatai délelőtt zajlottak, amikor a marosvásárhelyi Neumarkt Bass Quintett kürtzenéje mellett felvonultatták a vadásztársaságok zászlait, majd terítékre került a vad, hat vadász hozta közszemlére az elejtett szarvasbikát, illetve adott tiszteletet a vadnak. A Szent Hubertus misét Boldizsár Ferenc helyi plébános celebrálta, majd közéleti személyiségek vették át a szót.

Székelyföld természeti értékeinek népszerűsítéséért, hírnevének öregbítéséért, a vadászati kultúra megőrzéséért és ápolásáért, a vad védelméért kifejtett kiváló munkája elismeréseként a háromszéki Vadon Egyesület és Székelyföld Vadászati Gyűjteménye a Venator Terrae Siculorum Vadászérdemrend arany fokozatával tüntette ki Kedves Lászlót, Dósa Sándort, Kiss Attilát és Benedek Fülöpöt.

Második szemlén a kopók

Erdőszentgyörgy polgármestere és a Cervus Vadászegyesület elnöke büszke arra, hogy az önkormányzat és a civilek közös munkája nyomán sikerült egy ilyen rendezvényt a kisvárosba hozni, megmutatva értékeiket, életet lehelni a kastélyba. Csibi Attila Zoltán ugyanakkor az erdélyi kopók szerelmese is, ezért büszke, hogy a tavaly első alkalommal meg tudták szervezni az erdélyi kopók tájjellegű szemléjét, és ezt idén és a jövőben is folytatni tudják. Szombaton a Tőkés Lóránt szervező vezette szemlén 31 kopót mutattak be tulajdonosaik, majd díjakat vehettek át a vadász és hajtó, fiatal, kezdő és fajtagyőztes kanok és szukák székelyföldi, illetve magyarországi gazdái. Az idei szemle a tavalyinál is sikeresebb volt, mert nemcsak az ötven évvel ezelőtt elismert erdélyi kopókat mutatták be, hanem a velük rokon vérebeket és vizslákat is, illetve megjelent két egyed a kihaltnak nyilvánított sárga kopók közül is.

Forrás: szekelyhon.ro

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*