fbpx

Őzhívás a Tisza partján

0

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Szervezetének fontos küldetése a gyermekek céltudatos nevelése, a vadászat szemléletének javítása. A Tállóközi és Keletkeszi Vadásztársaság vendégségében augusztus 2-6. között 18 általános iskolás gyerek részvételével Tiszakesziben rendeztük meg idei „őzhívó” nyári táborunkat. A nem mindennapi ötlet, hogy az őzek nászának kellős közepén szeretnénk hazánk egyik kiemelkedő őzes területére „beköltözni”, kedvező fogadtatásra talált és megvalósulhatott a kirándulás: a gyerekek testközelből élvezhették a helyiek túláradó vendégszeretetét, miközben megismerkedtek az agancsosok életével, sok újdonságot tapasztalhattak, élményeket gyűjthettek, bővíthették a tudásukat – na és a nászidőszakban testközelből figyelhették meg az egyre kiemelkedőbb őzállományt. A máskor igencsak izgága gyerkőcök mindvégig fegyelmezetten viselkedtek, alkalmuk nyílt egy-egy cserkelés során meglesni a terület egyik legkiemelkedőbb, 5-600 grammos agancstömegű őzbakját. A hét folyamán a vadásztársaság tagjai és vendégei 7 őzbakot ejtettek el, így a fiatalokkal közösen lehetett a vadászhagyományokhoz méltó terítékeket elkészíteni.

Mindezeken túl különböző kirándulásokon is részt vettünk: egy teljes napot vendégeskedtünk a Hortobágyi Nemzeti Park területén, ahol a Polgári halastavak mellett a vizes élőhelyek állat- és növényvilágával ismerkedtünk meg, Gulyás András segítségével, majd Farkas Gábor és Borbély Róbert a Hortobágyi Nemzeti Park hivatásos vadászaiként a csapdázás rejtelmeibe engedtek betekintést, végül Kiss Róberttel a Górés tanyai madármentő állomásra is bebocsátást nyertünk. Utolsó állomásként megtekintettük a Hortobágy híres Meggyes-csárdáját, miközben szakavatott kísérőnknek, Tóth Zoltánnak köszönhetően a puszta vadvilága is feltárult előttünk.

Természetesen a strandolás nem maradhatott ki az egész héten kitartó, 40 ⁰C körüli, kánikulai hőmérsékletben, s mivel vadászok többsége a halat sem veti meg, meglátogattuk a Szarvasi Halkutató Intézet tukai afrikaiharcsa-telepét.

A szombati nap folyamán a környező vadgazdálkodók őzgazdálkodásával és kiemelkedő trófeáikkal foglalkozó előadásokon vettünk részt, melyben Ludman Árpád tájegységi fővadász volt a segítségünkre.

Az OMVK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Szervezetének a gyermekek számára tervezett következő programja szeptember utolsó előtti hétvégéjén, Hejcén lesz, és a „Szarvasbőgő hétvége” címet viseli. A három nap folyamán lehetőségünk lesz a környező vadászterületeken a szarvasok viselkedésének megfigyelésére, valamint a vadászati hagyományok és a kultúra megismerésére, illetőleg ápolására. A programra a Vadászkamarában és Bótáné Batta Olgánál lehet jelentkezni, a +36-30/637-5455-as telefonszámon.

Forrás: VL

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*