fbpx

Magyar sikerek Svájcban

0

Idén, szeptember 3. és 8. között, a svájci Elm adott otthont az ISHV 35. Nemzetközi Vérebversenyének, amelyen 15 ország vérebei és vezetői mérettették meg magukat. Ezen felül, e rendezvény alatt tartották meg a Nemzetközi Vérebszövetség szokásos közgyűlését is.

Ennek keretében, az 1930-ban készült alapszabály módosítása megtörtént, alapvetően osztrák és magyar javaslatra, a jelen kor feltételeihez, kihívásaihoz igazították a tagszervezetek. Az előkészítő munkálatokban, Nyúl András, a Magyar Vérebegylet elnökségi tagja oroszlánrészt vállalt. A küldöttek, teljes egyetértés mellet fogadták el az új alapszabályt.

A verseny során is kimagasló szakmai tudásról tett tanúbizonyságot Magyarország. Hazánkat, a tavaly az első helyről épen, hogy lecsúszó Bartha Ferenc képviselte, Rábaparti Vadász Nency “Sába” nevű hannoveri vérebével, a bírói kört pedig Takács Árpád erősítette.

A tapasztalt páros két eredményes munkát mutatott be a svájci Alpokban, előbb egy sebzett zergét, majd egy gímszarvast kellett kézrekeríteniük.

Az első munka, egy rövid vezetékmunkával, és a sebágyban megadott kegyelemlövéssel ért véget. A sziklás, meredélyekkel tarkított terepen a bizonytalan kimenetelű hajszától eltekintettek, a kutya egészségének védelme érdekében.

utánkeresés

A második, mint utóbb kiderült győztes munka során, egy láblövött gímszarvast kellett utánkeresni. Ezen a csapán szinte vér nélkül dolgozott Sába, majd 1800 méter vezetékmunka és 1 kilométer, hangos hajsza végén állított a sebzettet, míg a vezetője a kegyelemlövéssel meg nem váltotta a szarvast szenvedéseitől. Munkájukat 380 ponttal, I. díjba sorolta a nemzetközi bírói kör. A versenyben több, ilyen magas pontszámú munka nem született, így Bartha Ferenc és kutyája boldogan vehette át az első helyezettnek járó dísz Puma tőrt, valamint a Blaser cég által felajánlott utánkereső puskát.

Érdekesség, hogy Takács Árpád, aki hazánkat képviselte a bírói körben, duplán örülhetett barátja győzelmének, mivel az ő kenneljéből került ki Sába.

További magyar sikerként könyvelhetjük el, hogy Boros Zoltán neves vadászfestőt, grafikust kérték fel a szervezők, hogy munkáiból kiállítást szervezzen a versenyre és a rendezvény logóját és a kiadványok illusztrációit is vele készítették el.

Forrás: verebegylet.hu/ hazaivadasz.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*