fbpx

Szabadon szárnyal

0

Megerősödve és meggyűrűzve került „szabadlábra” az a fiatal rétisas, melyet több, mint egy hete a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai mentettek meg a biztos haláltól.

Augusztus 30-án a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Természetmegőrzési Osztály tagjai a Természetvédelmi Őrszolgálat hívására a Kis-Balaton sármelléki területére siettek. Kézitávcsővel észlelték, hogy a hosszú aszály miatt kiszáradt és sártengerré vált öbölben, egy rétisas hasal az iszapban. Szász Benedek hivatásos madármentő, mellcsizmában beóvatoskodott a területre és kiszabadította a madarat a mocsár fogságából. Mivel a rétisas csűdig a sűrű iszapba merült, gyanítjuk, hogy áldozatát elvétve került szorult helyzetbe, mivel ezek a hatalmas ragadozómadarak erős karmaikkal csapnak le a zsákmányra. Állapotát súlyosbította, hogy a tűző napon heverve kiszáradt, a keserves vergődés következtében pedig a sűrű sár teljes hasát és mindkét szárnyát beborította, így teljes mértékben röpképtelenné vált.

Lábát összekötve és pokrócba csavarva utazott velünk fenékpusztai kutatóházunkig, ahol alaposan megfürdettük és száraz ruhába csomagolva került tartós megfigyelésre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület gyűrűzőtáborába. Naposcsibén és kisméretű ezüstkárászon élt egy hétig, majd miután egészségi állapota megengedte, a szabadon bocsájtásáról döntöttünk. Meggyűrűzését követően egy tágas, nyílt terepen kapott szárnyra újra a tollazata alapján kétévesnek határozott, tehát még fiatal és nem elég tapasztalt rétisas. Képeink segítségével a mentés, gyűrűzés és szabadon engedés pillanatait osztjuk meg, bepillantást engedve nem mindennapi természetvédelmi feladatainkba – írta a park honlapján a Természetmegőrzési Osztály munkatársa Magyari Máté.

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*