fbpx

A gazdák 70 százalékkal csökkentenék a vaddisznóállományt Németországban

0

A németországi gazdák szövetsége az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása érdekében mintegy 70 százalékkal csökkentené az ország vaddisznóállományát, beleértve a kocákat és a malacokat is – írja a The Telegraph.

A német mezőgazdasági miniszter, Christian Schmidt egyetért abban, hogy érdemes megnövelni az elejtési számokat, a vaddisznók populációjának ésszerű csökkentése ugyanis valóban fontos szerepet játszik az afrikai sertéspestis járványának megelőzésében.

Azt természetesen senki nem tudja, hogy pontosan hány vaddisznó él Németországban, de minden bizonnyal több százezer vadról beszélünk, hiszen csak Berlin közvetlen közelében 3000-8000 példány van – olvasható a The Telegraph oldalán.

Joachim Rukwied, a németországi gazdák szövetségének elnöke arra figyelmeztet, hogy egy járvány kitörése „katasztrofális eredményekkel járna” a sertéstartók számára, a piac gyakorlatilag összeomlana. Véleménye szerint az ügyben erőteljes fellépés szükséges, meg kell előzni az afrikai sertéspestis terjedését.

Az németországi gazdálkodók félelme nem alaptalan, hiszen az afrikai sertéspestis két szomszédos országban is jelen van: Csehországban és Lengyelországban. A betegség az emberre nézve ugyan ártalmatlan, de a házi sertésekre könnyedén átterjedhet, amire volt is példa a közelmúltban. Éppen ezért Werner Schwarz, a szövetség alelnöke is drasztikus intézkedéseket sürget.

Forrás: Gribek Dániel – Erdő-Mező Online

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*