fbpx

Elment Sudan, az északi fehér orrszarvú

0

A kenyai OI Pejeta vadvédelmi terület szakembereinek gondozásában élt Sudan – az északi fehér orrszarvú –. aki a közösségi médiában a Tinder társkereső applikáció révén lett ismert, ahol a „világ legkapósabb agglegényeként” aposztrofálták, a maga negyvenötéves korával. Az alfaj utolsó hímét a fajmegőrzési program részeként, a két „maradék” nőstény – a 27 éves Najin és 17 éves Fatu – megtermékenyítésére szánták. A párosodás természetes módon nem jöhetett létre, ezért természetvédők a Tinder alkalmazás révén több mint kilencmillió amerikai dollárt gyűjtöttek a cél érdekében.

Az idős vad napjainkban már számos problémával küszködött, így például csontritkulással, bőrkissebesedéssel vagy izomsorvadással. Állapota február óta romlott meg, már képtelen volt felállni, így döntöttek gondozói az elaltatás mellett.

A hír kapcsán számos fórumon emlékeztek meg a matuzsálemkorú hímről, ám a legtöbb helyen tévesen írtak az esetről. Hazánk egyik legnagyobb online újságjában például így írtak róla: „Elpusztult az utolsó hím szélesszájú orrszarvú”. Ez az állítás így nem igaz, mert Sudan a szélesszájú orrszarvú északi alfajának képviselője volt. A szakértők becslései szerint három évvel ezelőtt 19 682 és 21 077 egyed között mozgott a szélesszájú orrszarvúk egyedszáma.

Forrás: VL

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*