fbpx

Milliós károkat okoznak a vaddisznók Kaliforniában

0

Az Egyesült Államokbeli Kalifornia államban egy kétnapos vaddisznóvadászat átlagosan 800 dollárba kerül. A nem őshonos faj az állam 58 vidékéből 56-ban előfordul, főként magántulajdonú mezőgazdasági területeken. Az államban annak, aki vadászni szeretne, általában egy vadászatvezetőnek kell fizetnie, aki a föld tulajdonosától béreli a területet – aki így dupla hasznot élvez, hiszen nem csak bevétele van a vadászatból, de a vadkár is csökken – olvasható a The Sacramento Bee oldalán.

A kaliforniai farmerek szerint a vadászat magában nem elegendő, hogy megoldják a vaddisznó-problémát, olyan törvénymódosítást szeretnének, ami nagyobb szabadságot biztosít számukra az állomány szabályozásához. El szeretnék érni, hogy a vaddisznót egy teljesen új kategóriába sorolják vadgazdálkodás terén, mint a szarkasokat vagy a medvéket. Ez azt jelentené, hogy a gazdák vadászengedély és kvóta nélkül vadászhassanak – érdekes, hogy ezt a tervezetet még az állatvédők sem kritizálták. A mérgezést és a vadaskerti vadászatot továbbra is tiltanák.

Egy vaddisznó vadászati jegy jelenleg 22,49 dollárba kerül, ezt egy 15 dolláros éves jeggyé módosítanák. Pár vadászati csoport, közöttük a Safari Club International is ellenzi a felvetést, egyes számítások szerint éves szinten 4 00 000 dollár bevételtől esik el a Horgászati és Vadászati Osztály (Department of Fish and Wildlife).

Kalifornia államban évente kevesebb, mint 5000 vaddisznó kerül terítékre, a populációt pedig 200 000 és 400 000 közé teszik – ezzel a negyedik legnagyobb létszámmal rendelkező állam Texas, Florida és Georgia után. A Vizek, Parkok és Vadvilág Bizottság (Assembly Water, Parks and Wildlife Committee) becslése alapján évente a gazdaságokban 2 millió dollár, ökológiailag pedig több mint 4 millió dollár kárt okoznak.

A vaddisznók egyébként még az 1700-as években szabadultak el spanyol telepesek farmjairól, később, az 1900-as évek elején egy földtulajdonos engedett szabadon házisertéseket, és ezek hibridjei okozzák most a nagymértékű károkat.

Nagy Orsolya

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*