Forgalmas vércsetelepek

0

A Körös-Maros Nemzeti Park cserebökényi részterületén található vércsetelepeken július elején a legnagyobb a forgalom.

Június közepétől a vörös vércse fiókák túlnyomó többsége kirepült, de még a telepeken tartózkodnak az őket féltő, gondozó szülőkkel együtt. Ebben az időszakban a legtöbb kék vércse pár a fiókaneveléssel, vadászattal, táplálékhordással van elfoglalva.
Cserebökényben három telepen csaknem 100 pár vörös vércse és ugyanennyi kék vércse költött 2018-ban. A kék vércsék legkorábban május 7-8-án, majd nagyobb számban május közepén kezdtek tojásrakásba. Így július elején már az első kék vércse fiókák is kirepültek, de a többségük július közepe táján hagyja el a fészekaljat. Természetesen a vércsék költése igen széthúzódik, pótköltések is vannak, így július elején is előfordul tojásrakás. Még mindig találunk a kotlás időszakában lévő vörös és kék vércse fészekaljakat.
A legnagyobb, rekettyési, 110 műfészekből álló telepünkön az idén is alig maradt üres költőhely. A korábbi évektől eltérően a vörös vércsék valamivel több üres ládát hagytak, mint a kék vércsék. Így is az összes tojásrakási lehetőséget kihasználták a telep közelében. A néhány varjú- és szarkafészekben is kék vércsék költenek (a varjúfélék költését követően). A vércsék mellett korábban 8 pár csóka és 1 pár erdei fülesbagoly költött sikeresen.
Forrás: KMNP
Megosztás

Szóljon hozzá! (A személyeskedő sértegetéseket és trágárságokat töröljük!)

*