fbpx

„Kutya meleg van!”

0

„Kutya meleg van!” – mondogatjuk ezt gyakran mostanában. Ilyenkor jusson eszünkbe, hogy kedvenceink ugyanúgy szenvedhetnek a hőségtől, mint mi – mondta dr. Szinesi András, az Ajkai Állatorvosi Központ állatorvosa, Duna televízió, Balatoni nyár című műsorában.

A kutya a tüdején keresztül tud csak párologtatni és hőt elvonni, a nagy hőségben akár hőgutát is kaphat, amely halálos is lehet – fogalmazott dr. Szinesi András. A túl meleg víz nem oltja a kutya szomját, ugyanakkor túl hideg vizet sem szabad adnunk, mert könnyen okozhat mandula-, légcső-, súlyosabb esetben tüdőgyulladást is.

A hőguta jellemző tünetei a kutyáknál a zavartság, koordinálatlan mozgás, az erős lihegés. Ha észleljük ezeket a jeleket, azonnal árnyékba kell vinni, és ajánlott vizes ronggyal vagy locsolással minél hamarabb lehűteni a kutya koponyáját, mert ott keletkezhetnek a legnagyobb károk.

Amikor négylábúakkal utazunk, akkor figyeljünk a megfelelő hőmérséklet biztosítására. Kellő ivóvíz-mennyiséggel készüljünk, és ha van rá mód, légkondicionálót is használjunk az autós utazások során. Fontos odafigyelni arra is, hogy semmiképp se hagyjuk őket zárt autóban, még rövid időre sem, ugyanis a hőmérséklet egy álló autóban percek alatt nagyon megemelkedhet – hangsúlyozta az állatorvos.

Forrás: hirado.hu / Duna

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*