Magyar fejlesztésű kullancsirtó szer

0

Évek óta gondot okoznak Magyarországon az elszaporodó kullancsok, ráadásul egyre több hordoz közülük valamilyen fertőzést. Irtás nincs, pedig létezik egy magyar fejlesztésű szer, amellyel hatásosan és környezetkímélő módon lehetne pusztítani a vérszívókat. Csak éppen több mint egy évtizede arra vár, hogy gyártásba kerüljön.

Az utóbbi évek időjárása elősegítette a vérszívók, elsősorban a szúnyogok és a kullancsok elszaporodását Magyarországon. Az élősködők számának növekedése miatt emelkedett az általuk terjesztett fertőzésekben megbetegedettek száma is.

Egyre több a fertőzött kullancs

A Magyar Kullancsszövetség adatai szerint Magyarország északi és nyugati része Európa kullancsokkal leginkább fertőzött területei közé tartozik. A vérszívók számos, emberre és állatra egyaránt veszélyes betegséget, többek között Lyme-kórt, agyvelő- és agyhártyagyulladást, babéziózist terjeszthetnek. Míg egy évtizeddel ezelőtt a kullancsoknak csupán 17 százaléka hordozta a Lyme-kórt, addig ez az arányszám mára meghaladta az 50 százalékot. Évente 1500-2500 ilyen típusú megbetegedést regisztrálnak Magyarországon, az aktuális betegszám pedig mára megközelíti a 250 ezret.

A csípés megelőzése mellett segítheti a kullancsok ellen vívott harcot a populáció számának jelentős csökkentése. Rejtőzködő életmódjuk miatt ezeket a parazitákat ugyanis teljesen kiirtani soha nem lehet, legfeljebb gyéríteni.

Tévhitek az irtással kapcsolatban

A lakosság túlnyomó többségében tartja magát az a tévhit, hogy Magyarországon a kullancsok elleni védekezés gátja egy uniós rendelet, amely lehetetlenné teszi a vegyszeres irtást.

Ez azonban nem igaz: az Európai Unió (EU) nem tiltotta be a hatásos vegyszerek használatát, csak újra kellett volna engedélyeztetni ezeket, azonban a hazai forgalmazó üzleti megfontolásból nem kérelmezte ezt.

Így jelenleg csak a prevenció marad: a megfelelő öltözködés, valamint a jól ismert riasztó spray és krém mellett már léteznek tabletták is, háziállatok esetében pedig a különféle cseppek és nyakörvek adhatnak védelmet.

Magyar fejlesztésű szer oldhatná meg a problémát

Pedig lenne más megoldás is. Két magyar kutató, Bratek Zoltán és Bózsik Béla Pál ugyanis több mint egy évtizede egy olyan kullancsirtó szert fejlesztett ki, amely természetes anyagokból, a rovart megbetegítő gombákból áll, így méreg nélkül pusztítja el a parazitákat.

Az elvégzett szabadföldi, nagy parcellás kísérletek teljes mértékben igazolták a szer hatékonyságát. A találmány legnagyobb előnye, hogy környezetbarát, csak a kullancsokra veszélyes.

„Számos olyan szer létezik, amelyek nem csak a kártevőket pusztítják el, hanem olyan rovarokat is, amelyek a tápláléklánc fontos részei. Ez pedig további állatfajokra van negatív hatással. Ismereteink szerint a mi módszerünk csak a kullancsokat öli meg, tehát parkokban, turistaútvonalakon, táborokban, és nyaralóhelyeken is lehetne alkalmazni, hiszen nem tesz kárt a környezetben” – mondta Bratek Zoltán.

Megint az EU tesz keresztbe

Bratekék fejlesztését mégsem találni a boltok polcain. Létezik ugyanis egy uniós szabályozás, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ilyen típusú, úgynevezett rovarpatogén biocidok piacra kerülését. Az indokolatlanul drága, milliárdokba kerülő engedélyezési folyamatot még a nagy gyártók sem vállalják be.

„Pedig ősi módszerről van szó, Dél-Amerikában például évezredek óta készítenek és alkalmaznak ilyen, természetes rovarirtó szereket az őslakosok” – emelte ki Bratek Zoltán.

Az egyetemi adjunktus elmondása szerint 1997-ben kezdték a kutatást, 2001-re már „lerakták az alapokat”. Azóta számos céggel tárgyaltak, azonban a gyártás továbbra is várat magára. Holott élénk a külföldi érdeklődés is, elsősorban azokból az országokból, ahol a biogazdálkodásnak nagy hagyományai vannak.

A kutatók szerint azért is érthetetlen az EU magatartása, mert például az Egyesült Államokban a hipermarketekben bárki vásárolhat ilyen rovarirtó szereket. Sikerrel is alkalmazzák az ottani kullancsfajok ellen. Ráadásul a korábban engedélyezett rovarpatogén biocidokat az uniós országokban is használják: például Angliában, Franciaországban krumplibogarak, sáskák, levéltetvek ellen védekeznek ilyen módon.

Forrás: Illés Béla/hirado.hu

Megosztás

Szóljon hozzá! (A személyeskedő sértegetéseket és trágárságokat töröljük!)

*