fbpx

Felszámolják az ukrán rókaveszettséget

0

Három évre szóló megállapodást kötött az Agrárminisztérium és az ukrán Agrárpolitikai és Élelmiszerügyi Minisztérium a rókaveszettség-felszámolási program végrehajtásáról a kárpátaljai területeken.

A veszettség emberben és állatban is halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. A védekezés egyetlen módja a megelőzés, vagyis a fogékony állatok vakcinázása, mivel a tünetek jelentkezése után gyógykezelésre már nincs lehetőség. Ukrajnában a veszettség az elmúlt években emberi haláleseteket is okozott, amellett, hogy háziállatokban és vadállatokban is jelen van.

A kárpátaljai vakcinázási kampányok célja, hogy a területeken felszámolják a járványos betegséget a rókapopulációban, mely Magyarországnak és az Európai Uniónak is alapvető érdeke. A felszámolási programot az Európai Unió társfinanszírozza, támogatva a vakcinák beszerzését és annak kihelyezését a mintegy 10 ezer négyzetkilométeres területen.

A most megkötött megállapodás a 2018-2020-as vakcinázási kampányokra vonatkozik, többéves jellege miatt lehetővé teszi a kampányok folyamatos végrehajtását.

Forrás: AM Sajtóiroda

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*