Elejthetik azt a medvét, amely Csíkszentkirályon emberre támadt

0

A bukaresti környezetvédelmi minisztérium jóváhagyta annak a medvének a terítékre hozására vonatkozó kérelmet, amelyik a múlt hét végén súlyosan megsebesített egy férfit Csíkszentkirályon – közölte az MTI-vel Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség helyettes főfelügyelője.

A bocsos anyamedve az utóbbi két év legsúlyosabb sérüléseit okozva támadt rá múlt pénteken egy 53 éves férfira, aki Csíkszentkirály határától mintegy 800 méterre egy kaszálón a szénát készítette elő bálázásra.

Szép Róbert elmondta, hogy az elejtési engedély az anyaállatra vonatkozik, a bocs visszavadító központba kerül, és amikor olyan korba lép, hogy el tudja már látni magát, szabadon engedik.

Az MTI kérdésére azt is közölte: a minisztériumba nem érkezett be arra a medvére a elejtési kérelem, amelyik egy héttel ezelőtt Csíkkarcfalván támadt emberre. A környezetvédelmi szakember megjegyezte, a minisztérium általában jóváhagyja az emberre támadó medvék lelövését, de a dokumentációhoz a sérült orvosi papírjait is csatolni kell, és ezeket nem mindig könnyű beszerezni.

A Székelyföldi Hargita megyében – Borboly Csaba önkormányzati elnök szeptember 25-ei bejelentése szerint – 16 embert sebesített meg 2018-ban medve. Múlt héten két férfi került kórházba medvetámadások következtében.

Romániában gyakorivá vált, hogy medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve elejtésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

Tavaly a környezetvédelmi minisztérium sürgősségi beavatkozási kvótát fogadott el, amely alapján külön minisztériumi engedéllyel ki lehet lőni vagy áttelepíteni a veszélyes állatokat.

Egy tavalyi becslés szerint Romániában mintegy 6800 medve él, és a medveállomány túlnyomó része, mintegy 5300 példány, a székelyföldi Hargita, Kovászna és Maros, valamint a szomszédos Brassó megyében található.

Forrás: MTI

Megosztás

Szóljon hozzá! (A személyeskedő sértegetéseket és trágárságokat töröljük!)

*