fbpx

Ízelítő decemberi lapszámunkból

0

A Magyar VADÁSZLAP idei tizenkettedik lapszámában ezúttal a vadászati kultúrával, vadászetikával, vadászhagyományokkal kapcsolatos szakmai kérdéseket járjuk körül. A lapot december 6-tól keresse az újságosoknál! Ha nem akar addig várni, akkor pár perc alatt könnyen előfizethet (így a magazin már korábban a postaládájában várja majd), amennyiben ide kattint.

A tartalomból:

– A vadásszá válás egy életen át tartó tanulási folyamat. Ezen a hosszú és rögös úton ideális esetben egyfajta családi örökségként indul el az ember. A legjobb, ha valaki kisgyermekként, mondhatni az anyatejjel szívja magába ezt az életformát, de természetesen nem csak vadászcsaládok csemetéi alkotják az időről időre megújuló vadásztársadalmunkat. Hogyan lehet a vadásztanfolyamok során etikus, hagyományokat tisztelő vadászokat képezni?

– Százhúsz évvel ezelőtt, 1898. szeptember 10-én vetett véget egy merénylet a magyar történelem kiemelkedő alakja, Erzsébet királynő életének, aki kora legkiválóbb női falkavadásza és lovasa volt. Hol rendezhette meg a falkavadászatokat Magyarországon? Mi ennek a vadászati módnak a nehézsége és szépsége?

– „Ami volt, ugyanaz, ami ezután is lesz, és ami történt, ugyanaz, ami ezután is történik; és semmi nincs új dolog a Nap alatt.” A bibliai idézet mondanivalója bizonyos szempontból nagyon igaz a vadászati sajtóra, mert bár mindig van (és remélhetőleg lesz is) miről írni, hosszan lehetne sorolni olyan témákat, amelyek akár száz év távlatából is ugyanúgy foglalkoztatták a vadászokat. Melyek voltak ezek? Kik voltak a szerzők?

– Karácsony közeledtével felmerül a szokásos dilemma: kinek és mit adjunk ajándékba? Általában valamilyen eszközt, ruhát, stb., de ezek a tárgyak, elhasználódnak, folyamatosan cserélődnek, nem társul hozzájuk olyan érzelmi töltet, ami valóban ünnepi köntösbe öltöztetné őket, a cifra csomagoláson kívül. Jelen lapszámunkban néhány igényes, kevés türelemmel elkészíthető ajándékötletet mutatunk be, amik nem csak a vadásztársak karácsonyfája alá kerülhetnek.

– Az ismertebb vadászoktól, mások birtokába került puskákkal nem egyszer büszkélkednek az új tulajdonosaik. Sokszor még a múzeumokban és kiállításokon találhatók esetében is előfordulnak egyszerű hamisítványok. Pedig sok esetben nem nehéz megállapítani, hogy az adott puska lehetett-e valaha az adott személy birtokában. Decemberben megtörtént eseteken keresztül próbálunk segítséget nyújtani, annak érdekében, hogy Olvasónk ne váljon egykönnyen a hamisítók áldozatává.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*