fbpx

Súlyos fenyegetést jelentenek a kóbor kutyák

0

Világszerte csaknem 200 fajra, köztük néhány súlyosan veszélyeztetett vadra jelentenek komoly fenyegetést a vadon élő, a rendszeresen szabadon kószáló és a kóbor kutyák – figyelmeztetnek a kutatók.

A kutya a macskák és a patkányok után immár a harmadik legveszedelmesebb ragadozófaj, amelyeket az ember szabadított rá a vadvilágra.
Jelenleg nagyjából egymilliárd kutya él a világon, s bár nincsenek pontos adatok a vadon élő és szabadon kószáló ebekről, a környezetvédők szerint a számuk folyamatosan növekszik – írja a BBC hírportálja.
Ezek a kutyák jelenleg nagyjából 200, köztük 30 súlyosan veszélyeztetett, 71 veszélyeztetett és 87 sebezhető vadfajra jelentenek fenyegetést. A fajok majdnem fele emlősfaj, 78 madárfaj, 22 hüllőfaj és három kétéltűfaj.
A kutatók szerint a vadon élő és szabadon tartott vagy kószáló kutyák eddig csaknem egy tucat vadfaj, köztük vadmadár kipusztulásában játszottak közre, így a macskák és a patkányok után immár a harmadik legveszedelmesebb ragadozók, amelyeket az ember szabadított rá a természetre.
A Biological Conservation című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a probléma a legsúlyosabban Ázsia néhány részét, Közép- és Dél-Amerikát, a Karib-térséget és Óceánia egyes területeit sújtja.
A szakértők szerint a magukra hagyott és a rendszeresen szabadon engedett kutyák hat módon hatnak a vadvilágra.
Ragadozókként zsákmányolják, zavarják a vadat, megbolygatják az ökoszisztémát, betegségeket – elsősorban veszettséget és szopornyicát – terjesztenek, versengenek velük a zsákmányért és főleg Európában szaporodnak a farkasokkal.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*