fbpx

A vadászat menti meg az elefántokat

0

Romeo Muyunda, a namíbiai környezetvédelmi és turisztikai minisztérium illetékese, arról számolt be pénteken a Hszinhua kínai hírügynökségnek, hogy a merőben új szemléletű megközelítésnek köszönhetően növekszik a vadon élő állatok populációja Namíbiában. Példaként említette az elefántok számát, amely alig 30 esztendő alatt háromszorosára nőtt: míg 1990-ben 7500 egyedet tartottak számon az országban, mára már több mint 22 ezret. A három évtized alatt elért hatalmas eredmény annak is köszönhető, hogy a kormányzat különböző ösztönzésekkel bevonta a helyik lakosokat is a fajvédelembe.

A szakember elmondta, hogy Namíbia 1990-es függetlenné válása óta a vadvilág megőrzését célzó innovatív intézkedések is hozzájárultak az elefántpopuláció növekedéséhez. Az intézkedések között említette, hogy a fajmegőrzési program keretében a helyi közösségeknek számos ösztönzőt ígértek. „Ha védik a vadvilágot, munkahely- és mezőgazdasági lehetőségeket teremtünk számukra. A jó vadgazdálkodás mellett ezek a motivációs tényezők vezettek oda, hogy nő a vadon élő fajok állománya, különösen a védett területeken, és a nemzeti parkokon kívül is – tette hozzá.

Az illetékes elmondta, hogy Namíbiában él a világon a legtöbb keskenyszájú orrszarvú, valamint a legnagyobb gepárdpopuláció. Mindemellett jelentősnek számít a védett területeken élő oroszlánok száma is.

Muyunda hangsúlyozta: olyan helyeken sikerült visszaállítani a természetközeli helyzetet, ahonnan az orvvadászat és a politikai instabilitás következtében már eltűnt a vad.

Forrás: Sonline

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*