fbpx

Fegyvertelenül

0

Jair Bolsonaro brazil elnök június 25-én visszavonta a fegyvertartás szabályait lazító korábbi rendeletét – közölte az Agencia Brasil helyi hírügynökség. Az elnök májusban írta alá azt a rendeletet, amely a többi között politikusoknak, földműveseknek, teherautósofőröknek, vadászoknak, és sportlövőknek megengedte volna meg a nyilvános fegyverviselést. A szenátus részéről azonban a rendelet aggályosnak bizonyult, a képviselők ugyanis inkább törvényben szabályoznák a kérdést, és jóval szigorúbb passzusokat alkalmaznának.

Bolsonaro először a tavalyi választási kampány során tett ígéretet a fegyvertartás szabályainak lazítására. Akkor azzal érvelt, hogy ha „jó állampolgárok” kezébe fegyver kerül, úgy megfékezhető a latin-amerikai államot sújtó erőszak és bűnözés. Az elképzelés bírálói szerint azonban ennek éppen az ellenkezője következhet be, vagyis több fegyver csak még több erőszakhoz fog vezetni…

Az elnök az idei év elején, hivatalba lépése után két héttel már lazított is a fegyverhez jutás feltételein, eltörölve azt a követelményt, hogy aki fegyverhez akar jutni, annak a szövetségi rendőrségen igazolnia kell, miért van szüksége lőfegyverre. A pszichológiai vizsgálat és fegyverhasználati képzés azonban továbbra is kötelező maradt azok számára, akik fegyvert akartak vásárolni. A rendelet alapján egy ember egyébként összesen legfeljebb négy pisztolyt vagy puskát tarthatott otthonában, illetőleg a munkahelyén.

Május elején aztán ismét lazultak a fegyver- és lőszervásárlás szabályai, azzal, hogy megnyitották a brazil piacot az importfegyverek előtt. Addig ugyanis Brazíliában nem lehetett olyan külföldi lőszerszámot forgalomba hozni, amilyenhez hasonlót az országban is gyártanak. Emellett az elnöki rendelet jelentősen megemelte a vásárolható lőszerek számát is: addig a tartásra jogosultak évente legfeljebb 50 töltényt vásárolhattak, amit Bolsonaro ötezerre emelt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*