fbpx

Dunai átkelés

0

A vadgazdálkodási ágazat jövőjét nagyban meghatározó afrikai sertéspestis már a Duna nyugati oldalán is megjelent. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hivatalos közleménye szerint szeptember 29-én analizálták a vírus jelenlétét a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének vadaskertjében, ahol öt elhullott sertevadból mutatták ki a hatósági laboratóriumban a körokozót. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A fertőzés megjelenésének mikéntjére a járványügyi nyomozás adhat majd magyarázatot.
Az országos főállatorvos, a vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan, elrendelte az érintett területen a vaddisznótetemek keresését, valamint az elejtett vaddisznók vizsgálatát. A Nébih laboratóriumába több tucat minta érkezett, melyek közül ötnél az ASP vírus jelenlétét igazolták. Az országos főállatorvos azonnali hatállyal elrendelte a vadaskert kerítéssel határolt részén a vaddisznó-állomány felszámolását, valamint – a korábbi esetekhez hasonlóan – foganatosította az ilyenkor szükséges óvintézkedéseket. Ezek közé tartozik, hogy kijelölik a fertőzött, valamint azon belül, a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott területet.
A fertőzés megjelenésének legvalószínűbb okaként az emberi közvetítést jelölték meg, mivel a vírus hazánkban vaddisznókban az érintett területtől távol van csak jelen, de a humánvektor kizárólagos szerepe egyelőre csak feltételezés. Az elmúlt hetekben több olyan külföldi állampolgár is járt a területen, akik ASP-vel súlyosan fertőzött országból érkeztek, ám természetesen hazai fertőzött régiókból is behurcolhatták a betegséget.
A mai napig – az állategészségügyi hatóság honlapján közzétett statisztikai kimutatás szerint – 863 ASP-s esetet regisztráltak Magyarországon, és eddig kizárólag vaddisznóból mutatták ki a vírust, összesen 1203 alkalommal…
Az ASP miatt jelen pillanatban 830 település áll korlátozás alatt hazánkban, mely hét megyét érint (Borsod-Abaúj-Zemplén 381, Szabolcs-Szatmár-Bereg 207, Heves 102, Nógrád 58, Hajdú-Bihar 46, Jász-Nagykun-Szolnok 34, Békés 2), de a kör a budakeszi eset kapcsán nyilvánvalóan bővülni fog…
További információk: https://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*