fbpx

Petíció a nutriavadászat ellen

0

A németországi Bonnban rendszeresen vadásszák az invazív fajnak számító nutriát, de a helyiek petíciót nyújtottak be a rágcsáló vadászatának befejezésére. A vadászatellenes petíciót már 27 000 helybéli írta alá. – adta hírül a Pirsch. Az elejtések a városhoz tartozó Rheinaue szabadidőparkban történnek.

A kérvényt megfogalmazók szerint a nutria egy „békés állat, amely fontos szerepet játszik az ökoszisztémában”. A helyiek továbbá azt is kérik, hogy az állomány szabályozást humánusabb módszerekkel és eszközökkel hajtsák végre a vadászok.

2022/2023-ban 59 nutriát hoztak terítékre a park területén, de ez a szám az idei évben várhatóan magasabb lesz. A helyi vadászok szerint a rágcsálók, mivel belterületen vannak, ezért minden adott az életben maradásukhoz: korlátlan mennyiségű táplálék és temérdek búvóhely. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a tilalom ellenére egyes lakosok plusz táplálékkal látják el a nutriákat. Ennek eredményeképpen az illetékes Természetvédelmi Hatóság, már három szaporodási ciklust számolt meg, amelyek során egyes egyedeknél almonként több mint öt kölyök született. Ez a szám irreálisan magas, mert két alom lenne a normális.

A nutria különösen szívesen fogyasztja a parkban található tó hasznos vízinövényeit, ideértve az úgynevezett makroalgákat is, amelyet a tó felújítása során telepítettek be, és fontos szerepet játszik a víz tisztán tartásában. Emellett a nutria a tó kagylóit is elpusztítja és a part menti nádast is tönkreteszi, de mindezek ellenére jelenleg az idegen honos faj vadászata szünetel és kérdéses, hogy mikor változik ez a szabály.

Egy azonban biztos, ha az állományt nem szabályozzák, akkor a magas állománysűrűség miatt a nutriák tovább fognak terjedni, akár a természetvédelmi területekre is.

Pindroch Bálint

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*