fbpx

„Medveország” számokban

0

A román környezetvédelmi miniszter kérésére újabb medve-állománybecslés készült Romániában. Az adatok alapján 6450 és 7200 példány között mozoghat a teljes populáció, azonban egyértelműen a Székelyföldet magába foglaló erdélyi területek a legterheltebbek. „Hargita megyéből 14 egyed kilövésének az engedélyezését kérték a minisztériumtól, és 8 kilövésére kaptak engedélyt a vadásztársaságok, Maros megyében a kérvényezett tizenkettőből ötöt, Kovászna megyében hétből négyet lőhettek ki.”

Az ország többi részen sem jobb a helyzet, hiszen a minisztérium közleménye szerint (az év eleje óta) 13 megyében, összesen 73 veszélyesnek ítélt medvére nyújtottak be kilövési vagy áthelyezési kérelmet az érintett vadásztársaságok.

Bár a vadgazdálkodási szakemberek kétkednek a vadásztársaságok által közölt adatok hitelességében, mi szerint egy egyedet többször is számba vehettek a nagy mozgáskörzet miatt. Abban mindannyian egyetértenek, hogy a területen tartózkodó nagyragadozók száma túl magas, amit jól mutatnak az egyre sűrűbben előforduló ember elleni támadások is.

Legutóbb például október közepén került sor egy tragikus kimenetelű találkozásra, amikor a Maros megyében található Vámosudvarhelyen, a Küküllő partján rendszeresen horgászó, nyárádmagyarósi jegyzőt lepte meg egy kétbocsos anyamedve, kedvenc időtöltése közben. A végzetes esetet megelőzően is többször látták a vadállatot a falu szélén lévő utcákban járva, emlékezett vissza az alpolgármester.

A fenti történések gyakorisága miatt is egyre esedékesebb a „medvehelyzet” mielőbbi megoldása és a populációlétszám élhető keretek közé való szorítása. Hosszú évek huzavonáját követően a román szenátus végre egy lépést tett a dolgok orvoslása érdekében, és megszavazott egy törvénymódosítást, mely alapján ötéves időszakra lehetővé tennék a barnamedvék vadászatát az év bizonyos szakaszaiban. Így: „Ha a törvénymódosítást a parlament alsóháza is elfogadja, és az államfő kihirdeti, a medveállományt – a vaddisznókhoz, szarvasokhoz, és más, nem szigorúan védett állatokhoz hasonlóan – kilövési kvóta alapján lehetne szabályozni.”

Ez hatalmas előrelépést jelentene, hiszen a 2016-ben betiltott, szabályozásra használt medvevadászat megszűnése óta nem ritkák a gépjármű okozta gázolások az országutak és autópályák mentén, sőt a vasúti síneken keresztülhaladva is gyakorta baleseteket okoznak.

Számos településen, így többek között Tusnádfürdőn is, saját kezűleg tapasztaltam, hogy a „bundás négylábúk” jelenléte egészen új turizmusformát váltott ki azzal, hogy az érdeklődők rendszeresen kijárnak a vasútállomás melletti szemetes konténerekhez, hogy lencsevégre kaphassák a kukázó állatokat, akik egyáltalán nem zavartatják magukat, a nézelődő tömegek közelségében sem. A legtöbb probléma pedig itt kezdődik, amikor az urbanizáció hatására eltűnnek a gátlások az ember és a vad között…

(Forrás: https://hvg.hu/)

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*