fbpx

Ez az igazi állatvédelem?

0

Leváltották a Hargita megyei prefektust a Parajdnál elütött medve miatt írja a transindex.ro, mivel a tárcavezető úgy véli, hogy nem jártak el megfelelően a Parajd és Szováta között szombat este elgázolt és vasárnap délig agonizáló medve esetében.

A belügyminiszter közleménye szerint: – A prefektus a sürgősségi helyzeteket kezelő megyei bizottság elnökeként nem hozta meg a megfelelő intézkedéseket a probléma hatékony megoldása érdekében, bár a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség időben tájékoztatta az esetről és a sérült állat szenvedéséről.

Vélhetően az illetékes helyi hatóságok mulasztottak az ügyben, mivel a 2010/323-as számú kormányhatározat ugyanis lehetővé teszi, hogy hasonló esetekben felmérjék az állat egészségi állapotát, és ennek függvényében eldöntsék, miként járnak el, így nem lett volna szükség a minisztériumhoz fordulni elejtési engedélyért. Ezzel megrövidítve a sebesült ragadozó értelmetlen szenvedését, aki jelentős forgalom fennakadást is okozott a Parajd és Szováta közötti 13A jelzésű országúton, ugyanis a szombati gázolást követően, a sérült medve az éjszaka folyamán az úttestre vonszolta magát.

Az esetről a miniszteri tanács így nyilatkozott: – Az állatot szombat éjszaka egy személyautó ütötte el, amelyben hárman utaztak, köztük egy gyerek, aki pánikrohamot kapott. A jármű utasai nem sérültek meg a balesetben.

A medve viszont hosszú kínok között várakozott, ameddig az illetékesek döntöttek a sorsa felett. Mivel a szaktárcához csak vasárnap 11 óra 30 perckor érkezett meg a Nagyküküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesülettől az elejtésre vonatkozó kérelem, melyet csak 12 órakor állítottak ki. Így az ütközést követően 20 óra telt el, mire a helyszínre érkezett az illetékes állatorvos, és megadta a kegyelemlövést a három törött lábbal szenvedő állatnak.

Sokan a vadászokat okolják a probléma lassú megoldásáért, azonban Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója szerint minisztériumi szinten kellett volna a döntésnek megszületnie még a baleset estéjén. A helyszíni vizsgálat alapján való intézkedésről, azzal kapcsolatban, hogy miért nem lépet előbb közbe a következő magyarázatot adta: – Nincs az a vadász, aki elejtési engedély nélkül meglövi a medvét, mert odakerülünk, mint a szebeni kolléga, aki ellen eljárás indult, mert önvédelemből megölte a rátámadó medvét.

Tehát nyugodtan kimondhatjuk, hogy olyannyira tabu témának számít a nagyragadozókkal kapcsolatban folytatott bármilyen intézkedés Romániában, hogy mindenki fél bármit is tenni szükség esetén, nehogy később meghurcoltatás áldozatául essen. Egyáltalán nincs helyén kezelve a kérdéskör, hiszen ha belegondolunk, hogy lehet állatvédelem az, amikor egy elütött medve fél napig vergődik az útszélén, ahelyett, hogy humánusan egy golyóval átkísérnék az „örök vadászmezőkre.”

Nem egyedi eset…

A fenti esetet követően pár nappal később, november 19-én, egy újabb medvegázolásos hír látott napvilágot, a szekelyhon.ro oldalon. Ugyanis kedden hajnalban a háromszéki Csernáton közelében, a 11-es számú országúton szintén történt egy vad-gépjármű ütközés. A balesetet követően a személygépjármű megrongálódott, és az állat megsérült (mindkét mellső lába eltört), majd az út melletti mezőre húzódott.

A hajnali háromnegyed ötkor értesített, majd a helyszínre siető állatorvos a medvét elaltatta, és segédkezett annak elszállításában a közelben lévő Zernesti medvemenhelyre.

Gheorghe Neagu, Kovászna Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője az eset kapcsán a következőket emelte ki: – A menhelyen dolgozó állatorvosok felmérik a vad állapotát, és annak függvényében eldöntik, hogy megműtik, vagy végleg elaltatják.

A fenti két esetből is látszik, hogy az erdélyi medve populáció túlzott mértékű megnövekedése miatt, az ehhez hasonló balesetek szinte mindennapossá váltak a közutakon. Az elmúlt héten nem kevesebb, mint 5 egyed esett a személygépkocsik áldozatául, olvasható Borboly Csaba politikus közleményében. Az illetékesek pedig félnek a döntések meghozatalától, így inkább a jól bevált módszer szerint, szőnyeg alá söprik a problémát, miközben a nagybetűs állatvédelem mellett teljes mellszélességgel kiállva, akár órákat is várakoznak, egymásnak adogatva a felmerülő helyzet megoldásának jogát.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*