fbpx

Visszatekintés

0

A Bakonyerdő Zrt., a VERGA Zrt. és az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területi Szervezete november 15-17-én, Huszárokelőpusztán – hagyományteremtő szándékkal – közösen szervezte meg az I. Fuchs Antal Emléknapot. Az egész hétvégén át tartó rendezvény igen tartalmas eseményfüzérrel szolgált az érdeklődők számára, hiszen trófeaszemle, emléktábla-avatás és fajtafüggetlen utánkereső VAV-vizsga is szerepelt a programban.

A megnyitón beszédet mondott Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, Takács Szabolcs Veszprém megye kormánymegbízottja és Pap Gyula, a Veszprém megyei vadászkamara elnöke is.
A rendezvényen három szakembert külön elismerésben részesítettek, az alábbiak szerint:

A Bakonyerdő Zrt. Hubertlaki kereszt kitüntetést adományozott Süveges György kerületvezető vadásznak.
Süveges György a Bakonyerdő Zrt. Pápai Erdészetének Magyarpolányi-vadászkerületének kerületvezető vadásza, 2006 június 1-e óta látja el feladatát.
Gyuri a vadászpályafutását sportvadászként kezdte. Vadászat iránti szenvedélye az évek során elkötelezettséggé nemesedett, ezért -miután beiskolázta magát Sopronba, és megszerezte erdésztechnikus minősítést – eredeti szakmáját elhagyva, 47 évesen élethivatásává választotta a vadászatot. Jól döntött. Személyében a munkáját magas színvonalon végző, nagy munkabírású, lelkiismeretes, ambiciózus, és rendkívül eredményes vadász szakembert, jó kollégát ismertünk meg.
Ezek nem az ilyenkor kötelező udvariasság szavai; ezt igazolja és megerősíti egyetlen adat: Gyuri vadászkísérőként 14 év alatt 1756 nagyvad elejtését segítette! Ez évente 125 db; azaz háromnaponta egy terítékre hozott vad, beleszámítva a hétvégéket, ünnepnapokat… Ehhez a kimagasló, roppant teljesítményhez valóban szükség van szakértelemre, munkabírásra, ambícióra, és talán még többre is; elköteleződésre és hivatástudatra.
Gyuri 14 évvel ezelőtt nagy lendülettel vetette bele magát munkába, és ez a lendület a mai napig tart, nem törte meg a fásultság vagy a rutin. Határozott, szókimondóan őszinte, a munkából részét kivevő személyiségét hamar megkedvelte mind a kollektíva, mind az akkor kialakuló bérvadász vendégkör. Ez a vendégkör másfél évtized elteltével is megvan, sőt erősödött, és ebben a jó eséllyel kecsegtető, pedánsan rendben tartott vadászterületen kívül az ő személye is meghatározó. Nem csak az eredményessége, hanem az előbb említett tulajdonságain kívül nyelvtudása, közvetlensége és segítőkészsége; érthető, hogy mind a mai napig ragaszkodnak hozzá.
Szerencsés ember – mondhatnánk -, hiszen élete szenvedélyével tölti a munka és szabadidejét. De Gyurinál ez nem szerencse kérdése, hiszen egy tudatos döntéssel választotta élethivatásává a vadászatot. „Minden idejét az erdőn tölti, hogyan fér bele a család?” – kérdezhetnénk. Gyurit ismerve azonban megfordul a kérdés: „És a család mellett hogyan fér bele ennyi vadászat?” Ritka alkalom ugyanis, hogy a büszke apa és nagypapa nem a fiaival, vagy kisunokájával kezdi a „Mi újság, hogy vagy?” kérdésre a válaszát. A család is jól tolerálja a családfő elköteleződését; kisebbik fia nemrég tette le a vadászvizsgát, hazalátogató hároméves kisunokája pedig rendszerint azzal ront a házba, hogy: „Mit lőttél Papa, lőjél nekem valamit!”
Kedves Gyuri, megköszönve az eddigi munkádat, sok erőt és jó egészséget kívánunk a folytatáshoz! Szívből gratulálunk!
Nagy Gergely erdészet igazgató szavait hallhatták.

A Verga Zrt. Hubertlaki kereszt kitüntetést adományozott Johanidesz Péter kerületvezető erdész, kerületvezető vadásznak.
Johanidesz Péter erdésztechnikus, vadgazdamérnök, a Verga Zrt. Királyszállási Erdészetének kerületvezető erdésze, kerületvezető vadásza.
Pályafutását az erdésztechnikusi végzettség megszerzését követően kezdte meg a Veszprémi Erdőgazdaságnál 1996-ban, 2003–tól kezdve végez szakirányú tevékenységet. Már pályája első éveiben erdész feladatai mellett rész vett vadgazdálkodási feladatok ellátásában – mint beosztott vadász – az erdészet teljes vadászterületén. Az időközben szükségessé vált kisebb szervezeti átalakítások után önálló vadászkerület vezetője lett 2010-ben. A kerület 2017-es további bővítése után jelenleg a vadászterület legnagyobb kerületét vezeti.
Az évek során megszerzett értékes tapasztalataival, magas szintű szakmai felkészültségével aktívan támogatja a terület rövid és hosszú távú vadgazdálkodási feladatainak előkészítését, tervezését és végrehajtását.
A nagy kiterjedésű egybefüggő, de jelentős eltéréseket mutató, változatos élőhelyeket magába foglaló területen felmerülő feladatok megszervezése, elvégzése komoly feladat. A vadászkerület teljes kiterjedésében a Bakony Harckiképző Központ gyakorló és lőterén fekszik. A folyamatosan bővülő katonai jelenlét szokatlan kihívást jelent az elvégzendő feladatok időbeli tervezése és elvégzése terén. A nehézségek ellenére jelentős energiát fordított az elmúlt években a terület vadászati infrastruktúrájának fejlesztésére, lehetőséget teremtve ezzel magas színvonalú, eredményes vadgazdálkodás végzésére.
Kerületében a négy meghatározó nagyvad-fajjal (gím, őz, muflon, vaddisznó) való gazdálkodás nagy szakmai felkészültséget és kitartó munkát igényel. A különböző vadfajok viselkedésének, szokásainak valamint a terület tökéletes ismeretének birtokában kiemelkedő eredménnyel járul hozzá a vadgazdálkodási, vadállományhasznosítási feladatok ellátásához.

Az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Szervezete Hubertlaki kereszt kitüntetést adományozott Maróti Bélának, aki kerek 50 esztendeje dolgozik Veszprém megye vadgazdálkodásáért!
Jelenleg a FELHŐ Veszprémi Vadász és környezetvédelmi Egyesület elnöke.
Okleveles Vadgazda, fél évszázadon át hivatásos vadász, különböző beosztásokban. E hosszú idő alatt nyert, vadászlövész versenyeket, bőgőversenyt, hivatásos vadász versenyt, összetett vadász intelligencia versenyt csapatban. A döntőt a Magyar Televízió is közvetítette. Gyermekkora óta solymászik, nemzetközileg elismert vadászkutya vezető, munkabíró, kiképző és tenyésztő. A MOHOSKŐI magyar vizsla és bajor véreb kennel tulajdonosa. A Magyar Egyetemes Ebtenyésztés életműdíjasa. Utóbbi 10 évben a NIMRÓD vadászújság szakírója, megjelent könyve VADÁSZTÁRSUNK A MAGYAR VIZSLA nagy sikert aratott. Nimród érmes és a Magyar Természeti – Vadászati Örökségért Érdemkereszt viselője. 35 éven át végzi a fiatal vadászok vizsgára való felkészítését, ez idő alatt több mint 1000 sikeresen vizsgázott vadász mentorává vált. Ők biztos részei az országosan kiemelt, Veszprém megyei vadászkamarai munkának.

 

Megosztás

Szóljon hozzá! (A személyeskedő sértegetéseket és trágárságokat töröljük!)

*