fbpx

Börtönbe kerülhet az, aki ellenzi a vadászatot

0

A sertéspestis nem ismer országhatárokat és a terjedése szinte megállíthatatlannak tűnik, de Lengyelország még időben módosította az eddig áldatlan állapotokat előidéző vadászati törvényét, miután Kelet- és Nyugat-Lengyelországban már több tucat vaddisznó vált a pestis áldozatává.

Amíg Andrzej Duda alá nem írta a törvénymódosítást, lengyel barátainknál a kósza „természetbarát” gyakorlatilag bármikor fizikailag is megakadályozhatta a vadászat menetét, ráadásul ezért semmiféle büntetéstől nem kellett tartania. Ennek vet véget az új szabályozás, mely jóval több jogot biztosít az állománygyérítés lefolytatására, miközben az „állatvédők”, gombászok és természetjárók jogait az erdő javára csorbítja. Mindezt nem is akárhogy teszi: bárki, aki egyéni vadászatot zavar meg, egy év szabadságvesztéssel és pénzbírsággal számolhat, ellenben aki vadegészségügyi gyérítést próbál megakadályozni, akár három évig élvezheti a lengyel büntetésvégrehajtás vendégszeretetét. -olvasható a New York Times oldalán

Természetesen az állatvédők csupán a vaddisznók tömeges „lemészárlásának” törvényesítését látják az új jogszabályban, fittyet hányva a sertéspestis okozta beláthatatlan következményekre.

Érdemes lehet a lengyel mintát megfontolni, ha másért nem, hát a szinte már évezredes távlatokra visszanyúló (vadász)barátság miatt is.

Forrás: VL

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*