fbpx

Védett lesz Romániában a zerge és a mezei pacsirta?

0

A Román Természetvédelmi Miniszter, Costel Axele bejelentette egy február 13-i sajtótájékoztatón, hogy terveik szerint a közeljövőben a zerge és a mezei pacsirta védelmi státuszba kerül az országban.

-Úgy döntöttünk, védelem alá helyezzük két emblematikus fajunkat, a zergét és a mezei pacsirtát, ugyanis mindenféle korlátozás nélkül lehetett vadászni rájuk az eddigiekben. A pcsirta nemzeti szimbólumunk, hagyományaink szerint nem szoktunk vadászni rájuk, valamint az UNICEF veszélyeztetett fajok listáján is szerepel. Azzal, hogy Románia csatlakozott az Európai Unióhoz a zergék védelme csökkent. Úgy döntöttünk, felterjesztjük a Román Miniszterelnökségnek az indítványunkat, hogy helyezzék védelem alá a fentebb említett két fajt.” – nyilatkozta a természetvédelmi miniszter.

Először a tavalyi év során, a DeClic nevű online petíciós portálon került említésre a zergék vadászatának korlátozása. Ott a 2019/2020-as vadászati idényre szerették volna bevezetni, hogy mindösszesen 609 egyedet lehessen elejteni, az ötlet egyébként a volt Víz és Erdőgazdálkodási Miniszterhez fűződik.

Valóban veszélyben a zerge?

Hiteles források adatait böngészve azonban megállapíthatjuk, a korlátozás teljesen felesleges. A zergeállomány nőtt amióta elveszítették védett státuszukat 2007-ben. 2005-ben végzett felmérések szerint akkoriban 6722 egyedet számoltak, míg a tavalyi év során 8158 zergét, az illetékes szervezetek ellenben úgy határozták meg, az ország határain belül az optimális létszám 6174 példány lenne, olvasható a CIC oldalán.

Egy vadászati tilalom nem csak, a fajra nézve jelentene negatív hatásokat, de a környezetében élő vadvilágra is, arról ne is beszéljünk az erdőgazdálkodóknak milyen veszteségekkel kellene szembenézniük. Nézzük csak az Alpok azon területeit, ahol oly mértékeket ölt a zergék által okozott kár, hogy az állami erdészetek kénytelen vadászati idényen kívül is gyéríteni az állományt, hogy minimalizálják az okozott károkat. Azzal is számolniuk kell, ha tovább növekszik a zergék sűrűsége, sokkal könnyebben felütheti a fejét egy betegség…

Az Európai Élőhelyvédelmi Irányelv V. függelékében található a faj, mely lehetőséget ad a faj vadászatára, hiszen nincs veszélyben az Öreg Kontinensen.

Vajon ismét pusztán érzelmekre hagyatkozva fog dönteni a Román Kormány ahelyett, hogy figyelembe venné a tényeket és a tudományt? Mivel fogják a vadászatra jogosultak a már így is hiányos bevételeiket pótolni (hiszen a nagyragadozók gyérítéséből befolyó súlyos összegektől is elestek pár éve) és fenntartani saját magukat?

Nagy Orsolya / VL

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*