fbpx

Lángok csaptak fel Lengyelország legnagyobb nemzeti parkjában

0

Már egy hete lángol a lengyel Biebrzański Nemzeti Park. Mivel nem tudták megfékezni, másnapra már kb. ezer hektár lángolt. Hetek óta kiadós eső híján olyan száraz a vidék, hogy a tűzoltók azóta is próbálják megfékezni a tüzet.

Itthon is, az összes nemzeti park területén felhívják arra a túrázók, kirándulók figyelmét, hogy jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben az ország egész területén. A száraz, időközönként nyárias meleggel járó időjárás, és az erdő talaján felgyülemlett nagy mennyiségű avar miatt egy apró szikra is egész erdőket tud lángra lobbantani. Ezért fokozott odafigyelésre van szükség!

A Biebrzański Nemzeti Park Lengyelország legnagyobb kiterjedésű védett területe, mely több mint 59 ezer hektár, és a Bebrza folyó természeti szempontból legértékesebb részét foglalja magába. Ez Európa egyik legnagyobb, eredeti állapotában megőrzött tőzegmocsara. Megóvása kulcsfontosságú kérdés.

(kép: poland.travel)

Növény- és állatvilága rendkívül diverz, számos, Európában ritka mocsári- és ragadozó madárfaj otthona (körülbelül 235 faj, melyek közül 157 itt fészkel). Továbbá a Biebrza völgyében él a legnagyobb létszámú jávorszarvas populáció is, de gyakran lehet bölényekkel, farkasokkal, hódokkal és vidrákkal is találkozni.

Minden évben, nagy tömegekben keresik fel természetfotósok és filmesek, a RAMSAR-i egyezmény védelme alatt álló területet. Megismerését 18 gyalogösvény, több mint 500 km hosszan segíti, továbbá 3 kajakút (252 km), 3 kerékpárút (148 km) és 8 tanösvény is rendelkezésre áll a felfedezői számára.

Igazi érintettlen vadon, mely a Világörökségi Listára is felkerült, így reméljük nem szenved nagy károkat.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*