fbpx

Orvvadászt fogtak Dunaújvárosban

0

A tavaszi vadászatok beköszöntével párhuzamosan, sajnos ismét megjelentek az orvvadászokkal kapcsolatos hírek is. Ezúttal a Fejér megyei, Kohász Vadásztársaság Zrt. területén, az egyenruhások és a helyi vadásztársaság képviselői közösen ütöttek rajta egy férfin, aki engedély nélkül vadászott a területen.

A helyi lakossal szemben indított büntetőeljárás részletei szerint a férfi „idegen területen, vadászként folytatott a vad elejtésére vagy elfogására irányuló tevékenységet”, írja a police.hu. 2020. május 2-án késő este, golyós vadászfegyverével lesen találtak rá Sz. Zsoltra. A helyszínre kiérkező nyomozók igazoltatták és lefoglalták a nála lévő fegyvert, éjjellátó távcsövet, lőszereket, illetve a közelben parkoló gépjárműben található további lőszert, késeket, bárdokat és trófeákat.

A fenti esemény nem csak az orvvadászat tényét igazolja, hanem az etikus vadászat ismérveivel is teljesen szembemegy. Az felszerelésből ítélve a puskás egy trófeás nagyvad, vélhetően őz elejtésére készülhetett az éjszaka leple alatt.

Örök dilemma, hogy hogyan lehetne országos szinten csökkenteni az illegális elejtések számát. A belföldi bérvadászok részére kiírt árjegyzékek csökkentése némiképp megoldást jelentene talán, de igazán átütő eredményt valószínűleg az sem hozna. Mindig hallani ilyen felhangokat, hogy túl drága egy trófeás nagyvad elejtése Magyarországon, a jelenlegi járványügyi, vészterhes időszakban is érezhetően több helyen megemelkedtek az árak, hogy a kiesést valamiképp pótolni tudják. Sajnos ez is vezethet a későbbiekben hasonló esetekhez, ezért nem árt nyitott szemmel és körültekintőbben járni a területen az illetékeseknek az elkövetkező időszakban.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*