fbpx

Felelőtlenség vezetett a vadászbalesethez

0

Több hírportál is beszámolt a május 15-én, Újfehértón történt vadászbalesetről, melynek pontos körülményeinek feltárásáról jelenleg is rendőri eljárás zajlik.

A nyomozás legfrissebb eredményéről Fodor Rita rendőrhadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője így számolt be:

„A nyomozás eddig adatai szerint az egyik fegyver csövében szabálytalanul benne maradt a töltény, a fegyver tulajdonosa ráadásul nem a szabályok szerinti semleges irányba fordította a puskája csövét. A puska elsült, a lövedék pedig szerencsétlen módon a település irányába süvített el, ahol a mezőhöz közeli első ház udvarán levő férfit találta lapockán.”

Az egy hónapja kezdődött őzbak vadászati idényt, a kialakult járványügyi helyzet miatt több társaság is csúszással tudta megkezdeni. Így történt ez az újfehértói vadásztársaságnál is, ahol a május 15-re tervezett bakvadászat szabályos keretek között lezajlott, egészen annak befejezéséig, amikor a tragikus eset történt.

A helyi vadászok is döbbenten álltak az eset előtt, hiszen a lövedék két kilométerre találta el a kertjében ülő férfit. A beszámolókból kiderült, hogy mivel a seb nem vérzett, ezért kezdetben infarktusra gyanakodtak a helyszínre érkezők, és csak később vették észre a golyó ütötte nyomot a ruháját. Azonnal kórházba szállították, de sajnos az életét már nem tudták megmenteni.

Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivője szerint vizsgálják, hogy pontosan hol is adták le a vétlen lövést, hiszen a vadászok véletlenül sem keveredhetnek lakóövezetbe. A belterületen végzett vadászatra, még vadkárelhárítás esetén is szigorú szabályozások vonatkoznak és külön engedélyek szükségesek.

A fenti eset is rávilágít arra, hogy mennyire fontos a fegyver szakszerű használata és egy percre sem lankadhat a puskát kezelő személy figyelme. Nem lehet elégszer hangoztatni, hogy töltetlen fegyver nem létezik, tehát mindig ugyanazzal a körültekintéssel kell eljárnunk vele, megbizonyosodva arról, hogy olyan irányban tartjuk, hogy ne idézhessen elő ilyen tragikus esetet. A legtöbb vadászbaleset egyébként pont a hobbivadászok körében, töltés vagy ürítés során történik, vagy a nem kellően biztosított, rosszul tartott fegyver miatt.

Egy percre sem feledkezhetünk meg arról, hogy egy esetleges mulasztás visszafordíthatatlan következményekkel járhat!

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*