fbpx

Nagyragadozók testközelből – videók

0

Alig telik el hét úgy, hogy ne kapnánk egy-egy hírt kósza börzsönyi medvékről, kedvesen játszadozó mátrai bocsokról, vagy épp az erdészt karnyújtásnyira megközelítő zempléni ordasokról. Ezek a találkozások egyre gyakoribbak, a kirándulószezon kezdetével pedig mindenkit izgat, hogy vajon ahova készül egyet nyaralni, ott számíthat-e nem várt vendégekre az erdei utakon.

Ahol az ember közelében élnek ezek a nagyragadozók, ott előbb-utóbb súlyos konfliktusok is kialakulnak. Erdélyi medvetámadásokról sokszor csak azért nem hallunk már, mert annyira mindennaposak lettek, hogy a helyi sajtó nem is feltétlenül kapja fel, csak a kirívóan súlyos eseteket.

A medvékre még vissza fogunk térni, de egyelőre maradjunk Erdélynél. Az alábbi felvételen egy egészségesnek tűnő szarvasbikát (persze ezt megállapítani nem lehet ennyiből) próbálnak zsákmányolni, és szemmel láthatóan nem zavartatják magukat, hogy a felvétel készítője alig pár méterről kameráz:

https://www.facebook.com/watch/?v=2294145037558285

Farkasokról ilyen felvételt ritkán látni, azonban összegyűjtöttük az elmúlt hetek medvetámadásait is. Persze szerencsére embernek egyiknél sem esett baja, azért tanulságos megnézni milyen is a “kedves micimackó”, amikor éhes. És amelyikből egyre több van itthon is.

Ez a felvétel az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban készült alig egy hete. A grizzlyt egyáltalán nem zavarja már, hogy emberek is vannak a közelében:

A harmadik felvétel már visszarepít minket Európába. Nincs egy hónapja sem, hogy a Dolomitokban egy medve roppant érdekesnek vélte a 12 éves Alessandrot, aki a családjával ment ki piknikezni. Hogy mi történt, azt a videóból megtudhatjátok:

Sem a medve, sem pedig a farkas nem játék, ahogy tartja a régi székely mondás. Vajon elég nagyok a magyar erdőségek, hogy konfliktusmentesen eltartsák a medvét és a farkast is, vagy készülhetünk arra, hogy a Mátra lesz a “következő Erdély”?

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*