fbpx

Mi lesz veled, szarvasbőgés? Új javaslat a szeptemberi zárlatra!

0

Mindenkit hidegzuhanyként ért, hogy szeptember elsejétől lezárják az országhatárt. Ez pedig a külföldi vendégek teljes elmaradását jelenti, márpedig a hazai vendégek aligha fogják pótolni ezt.

Mindamellett, hogy a járvány kezelése megkövetel áldozatokat, a jelenlegi tiltás a teljes csőd szélére sodorhat több vadgazdálkodót. Az Országos Magyar Vadászkamara pedig megfogalmazta a javaslatait, amelyekről így ír:

Megállapíthatjuk, hogy a külföldi bérvadászati kereslet kapcsán a vadász a beutazása során nem a népszerű, turizmus által frekventált helyeket látogatja, vidékre utazik és ott minimális létszámú emberrel kerül kontaktusba (legfeljebb 3-5), valamint a vadászat olyan „sport” tevékenység, mely a szabadban történik, nem kapcsolódik hozzá közönség, nincs több résztvevő. Ezekre tekintettel, a vadgazdálkodási nehézségeket felismerve a Vadászkamara a bejelentést követően még a hét végén egyeztetett az Agrárminisztériummal.

A Vadászkamara több ágazati szakember, valamint járványügyi szakember bevonásával kidolgozott egy olyan járványhelyzetben alkalmazható részletes eljárásrendet, melynek betartása garantálná a vadászvendégek beutazási lehetőségét, a járványügyi kockázatok minimalizálását és a vadászatra jogosultak számára a bérvadászati bevételeket.

A külföldi bérvadászok különleges protokollját hétfő reggel eljuttattuk az Agrárminisztériumba, bízva abban, hogy a járványügyi kockázat minimális volta miatt az eljárásrend betöltheti szerepét és rendkívül szigorú adminisztráció és szabályok betartása mellett, érkezhetnek vendégvadászok szeptemberben Magyarországra.

Amint bármilyen információval rendelkezünk honlapunkon és közösségi felületeinken tájékoztatást adunk.

Emellett lehet, hogy itt lenne az ideje az ágazatban az áfacsökkentésnek, ahogy ezt több vadgazdálkodó is felvetette nagy beszélgetések közepette az Országos Vadásznapon. Ezzel valóban jól járhatna a vadászatra jogosult is, hiszen a magyar vendéghez közelebb álló áron adhatná el a vadászatokat, egyedül az állam esne el némi bevételtől, ellenben ezzel talán garantálná nagyvadas területeink “lélegeztetőgépen maradását”.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*