fbpx

Mustonos hava

0

Októberrel már tényleg itt az ősz, a gímbikák násza a hónap elején elhalkul, de hazánk pettyes felöltőjű nagyurai csak most kezdik az udvarlást!

A dám körül rengeteg a kérdőjel: szarvas-e, rokona-e a gímnek, hogy is került ide, őshonos-e egyáltalán… Ezekre is keressük a választ. Rendkívül érdekes őslénytani leleteken és a szarvasfélék törzsfejlődésén keresztül, valamint megnézzük a magyar történelem elmúlt évezredét, hogy hányadán is álltunk mi a lapátos vadunkkal. Ha pedig már belekezdtünk a vadbiológiába, az e havi lapszámunkban a látást vesszük górcső alá.

Rendhagyó módon, egy vérbeli oknyomozással is készültünk. Polster Garbriella eredt a teskándi lőtér kálváriájának nyomába. A szövevényes ügyben az üzemeltetőtől kezdve, a helyieken át, a hatóságokig, majdnem mindenki más állásponton van. Habár az üzemeltetés minden kritériumnak megfelel, mégis évek óta húzódik ez a politikával is átitatott ügy.

A nagyvadvadászat során óhatatlanul történik sajnos sebzés. Az utánkeresés sokak számára egy varázslat: a vérebes eltűnik társával a sűrűben, majd kalandos kilométerek után megkerül a „megpiszkolt” vad – ebbe segítünk most belelátni.

Súlyos érvágást jelentettek be az Országos Vadásznap előestéjén: a külföldi vendégvadászok nem jöhetnek hazánkba. Ez sajnos megadta az alaphangulatot a sohollári gyülekezőnek, amelyről a beszámolónk nem maradhatott el. Persze jó híreink is vannak, méghozzá a kimagasló eredményű trófeaszemlék, amelyeket szintén bejártunk, hogy elhozzuk Csongrád-Csanád és Pest legszebb bakjait!

Akinek a határzárból már elege van, ne csüggedjen, mert elvisszük Svédországba, ahol a jávorvadászatra használt kaliberekről írtunk, de ha ez túl hűvös téma, akkor sem marad senki tartalom nélkül: Afrikáig repítjük a nagymacskák nyomába!

„Itt van az ősz, itt van ujra” – elindulnak a nagy erdőjárások, ehhez pedig a Fjällraven melléklete segít a megfelelő viselet kiválasztásában!

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*