fbpx

A hatóság markában

0

Minden hazai vadász és sertéstenyésztő előtt ismert, hogy nálunk is súlyos állategészségügyi, nemzetgazdasági problémákat okozó, afrikai sertéspestis megfékezéséhez komoly erőfeszítések szükségesek. Melynek része a vaddisznóállomány drasztikus csökkentése.

Azonban igazán fogalmunk sincs, hogy mekkora hazánk sertevad állománya, ezért inkább az éves terítékekből számolunk vissza. Ennek oka nem a vadászok lustasága, esetleges szakmai hiányossága, hiszen egy olyan vadfajról beszélünk, amely többnyire lővilág után mozog és a klasszikus módszerekkel nehéz pontosan becsülni. Ebből következik, hogy sokszor csak tippeljük az adott terület állománynagyságát. Tudom, többen feltolják a kalapot a fejük búbjára és kikérik maguknak az effajta vádakat, de úgy gondolom, ettől még nem lesz pontosabb a becslésünk. Tehát, nem tudjuk mekkora állományt kell csökkenteni, azaz azt sem, hogy milyen létszámra. Ennek fényében a vadászatra jogosultak február 15-ig elkészítették az éves vadgazdálkodási tervüket az általuk vélt csülkösvad állomány nagyságra. A vadászati hatóságok, ha reálisnak vélték – nekik sincsenek pontosabb információik – a terveket elfogadták és határozatot hoztak róla. Aztán megjelent az országos főállatorvos határozata, miszerint a 2019/20-as vadászidényben 150 százalékos elejtési kvótára kötelezték a jogosultakat. Tegyük hozzá, hogy állami kártalanításért cserébe. Ezzel úgy gondolom nem is lehetne probléma, hiszen mindannyian megértjük, hogy rendkívül fontos a sertéságazat és hozzá kapcsolódóan az érintettek pénztárcájának védelme. De mint minden dilettáns rendelet, határozat ez is annyira sántít, hogy előbb utóbb felborul.

A magyar vadász „vaddisznófüggő”. Annyit lő belőle, amennyit csak tud. Ott, ahol korlátozzák a vadászatát bármilyen módon, ott a józan ész szabadságra ment és várják a visszatértét. De, ezek a jogosultak vannak kevesebben. Lassan minden módon – beleértve a tiltott módszereket is – zsákmányoljuk a sertevadunkat, akár minden etikát nélkülözve. Mondhatjuk, hogy egy ideje csúcsra járatjuk a vadászatot! Akik eddig is kijártak rá, ezután sem tesznek majd másképpen. Erre jött a határozat, hogy 150 százalékos hasznosítást kell elérni. Elképzeltem a szakmai egyeztetést, amiből gondolom a jágerek teljesen kimaradtak. „Józsi! Szerinted jól mutatna, ha a vadászok 150 százalékkal túlteljesítenék a tavalyi teríték számot? – Józsi rágja a ceruzáját egy kicsit, – aztán, hogy hamarabb túljusson a kérdésen rábólint.”

Vajon a vaddisznók is tudnak róla, hogy másfélszer annyi esetben kell puska elé kerülniük, mint tavaly? Nem tudom, hogy sikerült ezt a számot kigondolni, de a területek többsége nem tudja teljesíteni az előírásokat. Nem azért, mert nem akarja, hanem mert lehetetlen. Mi lesz erre a hatóság reakciója? Büntetés vagy elnézés, esetleg az elhibázott rendelet felülbírálata? Arra gondolni sem merek, hogy a hatóság a tisztában van a terv elhibázott számaival, de fenntartja a lehetőségét az esetleges bírságolásnak, ami nagy dilettantizmusra vallana…

Eközben megérkezett a COVID-19 vírus második hulláma és az első határzár, ami kicsit viccesre sikerült, mert részleges feloldásra került néhány nappal az elrendelése után. Jöhetnek a külföldi bérvadászok, majd mégsem jöhetnek. Nem kizárt, hogy…

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*