fbpx

Társas apróvadvadászat a járvány idején

0

November 10-én a magyar kormányfő újabb járványvédelmi intézkedéseket jelentett be, amely annyiban érintette a vadászokat, hogy este nyolctól reggel ötig kijárási tilalmat vezetett be és betiltott minden gyülekezést. Ami azt jelenti, hogy nem lehetne társasvadászatokat sem tartani. Aztán a következő napi kormányrendeletet javítva, egy a közösségi médiában terjedő rendőrségi levelezésből megtudtuk, hogy a szeptember 30-ig lejelentett társasvadászatok megtarthatók. Nem igazán értem, hogy mi köze van a járvány terjedéséhez a lejelentések dátumának.

Ráadásul a 79/2004. FVM rendelet előírja, hogy meddig kell leadni a vadászati ütemterveket. Megtapasztalhattuk, hogy milyen, amikor senki sem mer nyilatkozni, azaz leírni valamit és felelősséget vállalni érte. Ahány megye, annyi ügyintézés és lesznek, akik vadászni fognak és lesznek, akik nem mernek majd. Teljesen jogosan!

Miután a COVID-járvány olyan szintre érkezett, hogy majdnem minden településen vannak betegek és karanténba kényszerült emberek, elgondolkodik a vadász, hogy megéri-e kockáztatni a saját és mások egészségét. A társasvadászatokat és az ottani viszonyokat nem kell bemutatni az olvasóknak.

Ezért érdemes elgondolkodni, mit tehetünk, ha véletlenül mégis betiltják a társas apróvadazásoat, mert nem látják biztosítottnak a járványvédelmi intézkedések betartását. Szerencsére a 79/2004. számú FVM rendelet nem szabályozza, hogy apróvadra csak társasvadászaton vadászhatunk. Azaz, egyénileg is fácánozhatunk.

„ Vhr. 69. § (1) A Vtv. 70. § (1) bekezdésének a) pontja szerint egyéni vadászatnak minősül:

  1. a)a cserkelés,
  2. b)a les,
  3. c)a barkácsolás, és
  4. d)a vízijárműből történő vadászat,
  5. e)az egyéni apróvad vadászat,

Vhr. 70. § (1)168 A Vtv. 70. § (1) bekezdésének b) pontja szerint társasvadászatnak minősül a nagyvad terelő- és hajtóvadászata, az apróvad kereső-, illetve hajtóvadászata amennyiben a felsorolt vadászatokon három vagy több vadász vesz részt. Nagyvad terelővadászatának minősül a hajtóebek használata nélkül, vagy legfeljebb 45 cm marmagasságú hajtóebek használatával szervezett társasvadászat.

(2)169 Apróvad vadászatán az 1. § ba)–bb) pontjaiban felsorolt apróvadfajok ejthetőek el.”

Ha egy vadászatra jogosult nem szeretne társas vadászatokat tartani, akkor vadászhatnak egyénileg is. Három fő alatt, miután nem társas vadászatról van szó, nem kell balesetvédelmi oktatás. Elegendő bejegyezni az egyéni vadászati naplóba. Fácánra, mezei nyúlra bokrászni egyedül nem egyszerű mulatság, hiszen jó kutya nélkül szinte esélytelen. Sokkal eredményesebb egy kutyával és egy vadásztársunkkal szél alatt, hármasban végigkeresni a fasorokat, gazos árkokat, csatornaszéleket, nádasokat. Egy vadászterületet fel lehet osztani úgy, hogy a vadászoknak ne kelljen találkozni. De vadászhatunk úgy is, hogy az egyik vadász „eláll” jó széllel és a másik „bokrászva” tereli a vadat felé. Gyakorlatilag ugyanazt csináljuk, mint amikor vonalban, sokan keresünk, csak kevésbé eredményesen. Azonban kárpótol bennünket a jó kutya munkája, a nyugalom, hiszen a kutyához alkalmazkodunk nem a hajtóvonalhoz. Nem kell attól tartani, hogy elénk lőnek. Miután nem kell toronykakasokra lőni, elég a negyedes-feles szűkítésű sörétes és a kosár nélküli patronok. A reggelinket vihetjük a hátzsebben vagy a tarisznyában, mint a régi időkben. Nem engedném, hogy terepjáróval etetőről etetőre járjanak, és onnét lövöldözzék az apróvadat.

Ezek az események nem arról szólnak, hogy sok vadat ejtünk, hiszen ennél a vadászati módnál az apróvad menekülési esélyei korlátlanok. Ezért nem kell attól tartani, hogy egyes vadásztársak tele lövik a hátizsákjukat. Azt is mondhatjuk, hogy fejenként mennyi madarat lehet lőni. Nyulat pedig senki sem fog többet lőni mit, amit cipelni tud.

Ezzel a módszerrel, gyakorlatilag kizárjuk, hogy a vadászok többen érintkezzenek, mert végig biztosított a távolságtartás. Nekünk is alkalmazkodnunk kell a megváltozott helyzethez és hátha hamar túl leszünk ezen a pandémián.

Farkas Tibor

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*