fbpx

Tüntetések sorozata volt a tarthatatlan medvehelyzet miatt

0

Háromszék mind az öt városában utcára vonultak a tarthatatlan medvehelyzet ellen tiltakozva, kérve az emberi élet és a javak védelmének biztosítását azokban a megyékben, ahol az elszaporodott medveállomány veszélyezteti a lakott területeket. Egyúttal kiálltak Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter mellett, hogy ellenszélben is javíthasson a helyzeten. – írja a Székelyhon.ro.

A lakosok megunták a bukaresti vezetés tehetetlenségét, akik miatt lassan élhetetlenné válik Erdély ezen régiója. A medvetámadások egyre gyakoribbak, de a hatóságoknak mára úgy tűnik, hogy fontosabb a nagyragadozó, mint az ember élete. A Székelyhon beszámolója szerint “2016 januárja és 2021 júniusa között országos szinten 6400 esetben tárcsázták a 112-es segélyhívó számot medvetámadás miatt, az utóbbi két évben jelentősen megnőtt a segélykérések száma”.

A jelenlegi járványügyi korlátozások miatt helyenként csak maximum száz fő gyülekezhetett. A probléma tarthatatlanságát jól jelzi, hogy minden helyszínen megvolt a 100 fő, de többen jelezték, hogy csak a korlátozó intézkedések miatt nem jönnek, de támogatják az ügyet. Ezt egy petíció keretében is megtették. A tüntetőket Ráduly István prefektus fogadta, átvette a petíciót. Kifejtette, eddig négy hivatalos beadványcsomagot küldtek a környezetvédelmi minisztériumnak, a becsült kár több ezer euró. Az elmúlt időszakban az összes videokonferencián szóba hozta a medvekérdést, részletesen tájékoztatta a helyzetről mind Florin Cîțu kormányfőt, mind Lucian Bode belügyminisztert. „Mindenben támogatom az önkormányzatokat, a szakminisztériumot, Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, hogy a medvekérdésre sürgősen, hosszútávra is megnyugtató megoldást találjunk, az emberek érekében” – hangoztatta Ráduly István.

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*