fbpx

Munkavégzésért vádemelés – újabb kutyalövés

0

Megint harsogott a „baráti és egyáltalán nem vadászatellenes” sajtó, hogy vegyék vérét a gazembernek, akinek egyetlen bűne volt, hogy végezte a munkáját.

Na de mi is történt? Adott egy szeged környéki tanyavilág, ahol egy nő bárányokat tart, s azokat két fajtatiszta németjuhász prédálta. Mivel semmiképp sem kívánta jószágaival etetni a „kóbor” ebeket, ezért felhívta a környéken dolgozó hivatásos vadászt, hogy teljesítse munkaköri feladatait, s védje meg javait. A vadőr így is tett, de vajon ki és miben hibázott?

Személy szerint mindig a probléma gyökeréig igyekszem leásni, mielőtt a felszín felett ítéletet mondanék. Most sem tennék másképp, s kutatásom vége mégiscsak a kutyatartó felé vonja tekintetem. A kutyatartás bizony nagy felelősség! Lemondások sora, anyagi megterhelés, állatorvosi gondok, de sorolhatnám mindezeket, melyek miatt teher, de édes teher az eb!

De bizony ára van annak, ha ezek közül valamelyiket elmulasztjuk, hiszen „lebutított farkasról” lévén szó, ösztöneiket tompítani nehezen tudjuk, sőt van amit egyáltalán nem. Ezért nem engedjük el vadászterületen kutyánkat, s ezért tartjuk kerítésen belül őket. Mert nem lehetünk ott minden harapás mellett, ahogy a két németjuhász gazdája sem tudott – és állítólag már nem először volt ebből probléma.

Mi való tehát előrébb? Miért nagyobb érték az eb, mint a bárány? Nekünk, kutyásoknak persze, hogy a saját kutyánk a legszentebb, de aki jószágot tart, meg kell értenünk, hogy bizony neki az bevétele, vagy megélhetése. Élni, s élni hagyni – tanultuk szüleinktől jóesetben. S ha az én kutyám prédálná valakinek a javait, vagy a terület vadját, mert én gondatlan voltam és elszabadult/elszökött/elengedtem, akkor sajnos elképesztően fájó szívvel, de nem nekem állna feljebb. Hiszen egy életközösségben élünk ember- és állattársainkkal.

És tudom, mindig van más módja, mindig lehetett volna másképp, s ezt a felbőszült „állatvédő” kommentelők valahogy mindig nagyon jól tudják. De a legfontosabb „mi lett volna ha” kérdésre mégiscsak azt vélem látni válaszként: mi lett volna ha a kutya gazdája bezárja az ebeket rendesen…

És tudom, mindig van olyan aki tudja a „teljes történetet”, de jelen írás nem is erről az egy történetről szól, hanem az egyre elharapódzó felelőtlen kutyatartás okozta együttélés-beli problémákról.

Bódi Ábel

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*