fbpx

A fehér dám újra lencsevégen

1

Habár sokan tévesen szarvasként emlegetik, a dám (már) nem sorolandó a “klasszikus” szarvasok közé, ahogy latin neve, a Dama dama is mutatja (s nem Cervus). Vadásznyelvünkben pedig sosem értettünk dámot a szarvas alatt, e jelzőt mindig a rőtvad vindikálta magának. Sőt, ha már a szokásnál járunk fehér – ezesetben színváltozat, s nem albino – vadat ejteni rettenetes balszerencse, sőt közeli halálesetet is jelenthet, vagy okozhat a babona szerint.

A most már többedszerre látott dám Mátraverebély és Szentkút között él, s most épp Bátonyterenye mellett kószált, de megfigyelője, Pozsik Gábor a vad nyugalma érdekében többet nem árult el a hollétéről.

Megosztás

A szerzőről

1 hozzászólás

  1. Sugár László be

    Persze, mindig bajban van az ember: dámszarvas vagy inkább dámvad? Sok mindent lehet’idefűzni. Így a “dánvad” egy régi szó, egyes források szerint pár száz éve az őzet értették alatta. A másik izgalmas dolog: a korszerű genetikai vizsgálatok alapján a dám a kihalt óriásszervas (Megaloceros) – Székelyföldön ‘ősszarvas’- legközelebbi, mondhatnánk oda-vissza egyetlen rokona. A fehér dám hazai gyakorisága 1% körül van! A feketéé 5% körül. Svédországban – tudtommal – egyes kertekben 50% körüli, nyilván válogató tenyésztés által. Új-Zéland legnagyobb dám-farmján (kb 6 ezer dám), 80% körüli a feketék aránya – magam is láttam és fényképeztem. A fehér példány elejtőjének halálos veszélyeztetettsége ismert és és őzzel kapcsolatban hallottam, de a következményes balesetről nem!

Reagálj

*