fbpx

Egy új kutatás szerint a botswanaiak a vadászat mellett állnak

0

Az elefántvadászat sokszor még a zöldruhás berkeken belül is megosztó téma. Van akinek hőn áhított vadja, s van akinél – habár az afrikai vadászatok vonzzák – eme hatalmas teremtmény olyan nagy tiszteletnek örvend, hogy elejtésével nem kíván gazdagodni.

A természetvédők egy szűk, viszont annál hangosabb közege, valamint a “jóember” képében tetszelgő civilek (legtöbbször egyikük sem ment a város határánál messzebbre) azonban hangosan agitálnak az elefántok vadászata ellen, korlátlan védelemért harcolva. Van ahol sajnos sikerrel is jártak, ez azonban olyan konfliktusokat eredményezett, amik emberéletekbe kerültek.

Mikor ezek a szervezetek örülnek, hogy betiltatták egy-egy régióban a vadászatot, egyedül abba nem gondoltak bele, hogy a helyieknek ez mit fog eredményezni, hiszen könnyű európai és amerikai nagyvárosokból erényt fitogtatni.

A vaddal viszont nem ők élnek együtt, aminek természetes ellensége nem lévén majd’ korlátlan létszámnövekedésnek indulhat.

Az Okawangoi Kutatási Intézet munkatársai és a Botswanai Egyetem egy közös felmérése azonban döntő érvnek bizonyult abban, hogy az országban öt évnyi szünet után újra elkezdődött a vadásztatás. Ezen tanulmány kielemezte az egész ágazatót, úgy mint a fotóturizmus (amelyről úgy beszéltek a betiltáskor, mint a vadászat árbevételét is helyettesíteni képes forrás), a vadásztatás, a kormányzat és a nyugati kultúrkör közvéleményét, valamint ők végre megkérdezték az ország őslakosait is.

Mint kiderült, az NGO-k nyomására beszüntetett vadászat azonnal romba döntötte Botswana egyik legfőbb gazdasági ágát, ezzel pedig munkanélküliség, valamint óriási mértékű vad és ember közti konfliktus is járt.

A SCIF partnereinek kutatása tökéletesen rávilágít az öko-kolonializmus XXI. századi módjára, azaz a helyiek megkérdezése nélküli nyugati döntéshozatalra. Ideje lenne végre a helyiek érdekeit is nézni, s a tiltás helyett a fenntarthatóság útjára lépni.

Botswana új vezetése végre hajlandó egy asztalhoz ülni a lakosokkal és együtt keresni a megoldást arra, amely egyaránt szolgálja ember és vad konfliktusmentes együttélését – írja az SCI.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*