fbpx

Itt a nagytakarítás ideje – te is kiveszed a részed?

0

A tavaszi idénykezdetekkel párhuzamosan minden vadásztársaság nekilát a terület nagytakarításának. Az illegális hulladékok, az “elhagyott” seréteshüvelyekkel együtt nemcsak a pagony ékességét csorbítják, hanem igen károsak az ott élő vadra és növényre egyaránt.

Persze, a társadalmi munkában való részvétel sokaknak “szint alatti”, de azért a legtöbb vadászközösség vállt vállnak vetve vág neki az olykor kilátástalan szeméthordásnak. A diákság is élen járt idén a projektben: a TAEG által a Soproni Parkerdőben évente összegyűjtött hulladék nagyságrendileg 350-400 köbméter, a TAEG kollégái hetente három alkalommal szedik a szemetet a parkerdő teljes területén a kihelyezett gyűjtőkből.

„A tapasztalatom az, hogy pozitív irányba haladunk.” – mondta Bánáti László, a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Oktatási és Ökoturisztikai Igazgatója. A korábbi években többször előfordult, hogy nagy mennyiségben vittek ki hulladékot az erdő városhoz közeli részeibe, ilyen kevesebbszer történik. A rendszeres takarítás viszont továbbra is elengedhetetlen a pihenőhelyeinken. A kihelyezett szemétgyűjtőket használják, de a helyi lakosok is gyakran megtöltik ezeket.

A heti  gyűjtés mellett évente több alkalommal akciókat is szervezünk bevonva a lakosságot és az iskolákat is. A Tanulmányi Erdőgazdaság a tavalyi évben, a modellváltás során csatlakozott szorosabban az egyetemi munkához, ennek eredménye, hogy a hallgatókkal nemcsak a kutatás terén dolgozunk együtt, hanem ilyen fenntarhatósági témákba, kezdeményezésekbe is bevonjuk őket.”

Vajon a vadászatot oly hangosan ellenző nagyközönség csatlakozik az igazi természetvédelmi munkához idén, vagy inkább otthon ülnek majd a kényelmes kanapén?

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*