fbpx

Hiába az agrárminiszter közleménye, a WWF nem enged

0

A nagy port kavart kormányrendelet, mint kiderült, közel sem engedélyezi a hazai erdők tarvágását, erről mind az Országos Erdészeti Egyesület, valamint a szaktárca is adott ki közleményt. A WWF szerint azonban még mindig veszélyes a kormányrendelet:

Nagy István agrárminiszter meghallotta a több mint százezer tiltakozó szavát és miniszteri utasítást adott ki az erdőket veszélyeztető jogszabály kapcsán – ám ezzel még nincs vége az ügynek!

A veszélyhelyzeti kormányrendelet fontos természetvédelmi szabályok felfüggesztését tartalmazza. A magyar jog szerint ami nem tilos, azt szabad. A ma megjelent miniszteri utasítás részben újra megtiltotta a védelem alatt álló erdőterületeken az őshonos fák kivágását, vagyis visszaszigorította a szabályozást úgy, hogy mindeközben a problémás kormányrendelet továbbra is hatályban maradt. Fontos szem előtt tartani, hogy ez az utasítás kizárólag a miniszter alá tartozó szervekre vonatkozik! Nem vonatkozik tehát a magánerdő-gazdálkodókra, akik védett természeti területen továbbra is folytathatnak tarvágást (a hazai erdőterület mindössze 60%-a van állami tulajdonban).

A WWF Magyarország álláspontja szerint ezért a miniszteri utasítás nem alkalmas a természetvédelmi szabályok teljes helyreállítására, azt kizárólag kormányrendeletben lehetne maradéktalanul rendezni.

  • Az agrárminiszter a tiltakozás hatására miniszteri utasítást adott ki a veszélyhelyzeti fakitermelést ösztönző 287/2022. (VIII. 4.) Korm. rendelet egyes intézkedéseihez.
  • Állami erdőkben márciustól – vagyis fészkelési és vegetációs időben – nem alkalmazható a vitatott veszélyhelyzeti kormányrendelet időbeli korlátozásokat megszüntető rendelkezése.
  • A miniszteri utasítás a védett és Natura 2000 erdők kb. felében visszahozza az őshonos fafajú erdők tarvágásának tilalmát (azért csak a felében, mert ún. természetvédelmi és Natura 2000 elsődleges rendeltetést említ az utasítás).
  • Előtérbe helyezi a fakitermelést az akác főfajú erdőkben.
  • A miniszter utasítást adott továbbá arra is, hogy a veszélyhelyzeti rendelet számos intézkedését csak akkor lehet alkalmazni, ha a tűzifakeresleti igény indokolttá teszi azt.
  • Végezetül pedig a veszélyhelyzeti kormányrendelet alkalmazhatóságát az erdőgazdálkodó kérelméhez köti.

A WWF Magyarország üdvözli Nagy István miniszteri utasításában szereplő intézkedéseit. Az erdeink védelméért folytatott összefogásnak azonban nincs vége!

Továbbra sem egyértelmű, hogy a magánkézben lévő védett és Natura 2000 erdőknek mi lesz a sorsa. Szintén nem világos, hogy az erdőfelújítási kötelezettséggel kapcsolatos szabályozást módosítják-e, vagyis marad-e az ökoszisztémákat pusztító inváziós fajok terjedését elősegítő veszélyhelyzeti rendelkezés.

Összességében azonban előrelépés a miniszter utasítása, látszik, hogy van hatása a közös cselekvésnek! Bízunk abban, hogy a kormány rendeletalkotással is biztosítja a miniszteri utasításban szereplő garanciák érvényesülését minden magyar erdőben.

Továbbra is kiállunk az erdőkért, kérjük a tűzifa kormányrendelet visszavonását!

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*