fbpx

Kutyát lőtt, megnyúzta, kiposztolta, majd később önvédelemre hivatkozott

0

Az eset az Egyesült Államokban, Montana államban történt. A Fox News beszámolója szerint a 36 éves Amber Rose Barnes nemrégiben közfelháborodás tárgya lett egy Facebook-poszt után. A bejegyzésben reggeli „vadászatának” eredményével büszkélkedett. A képek feletti szöveg a következő volt:

„Szóval ma reggel kiültem egyéni ragadozóvadászatra egy fekete medvére. Viszont itt volt a lehetőség, hogy elejtsek egy másik farkaskölyköt 2022-ben. Jó érzés volt írni a páromnak, hogy meglőttem egy farkast.”

Az eredeti bejegyzés a Facebookon

Az eredeti bejegyzés a Facebookon

Csakhogy a mellékelt képekből, melyeken a gereznával pózol, egyértelműen látszik, hogy nem farkast, hanem egy szibériai huskyt lőtt. Persze az internetezők egyből felismerték, hogy nem farkasról van szó, és az eset egyből közfelháborodás tárgya lett. Nem is csoda, hiszen egyértelműen látszik, hogy a „vadász” tájékozatlanságának (tévedésének?) áldozata egy házi kutya volt.

Az eset hatására a Megyei Sheriff Hivatal közleményt adott ki. Ebben az áll, hogy szeptember 23-án egy helyi lakos 11 gazdátlan husky keverék kutyát talált a Flathead National Forest területén, épp azon a környéken, ahol Barnes is vadászott. Az állatfelügyelet később még több kutyát azonosított a területen. A közleményben az is szerepel, hogy bejelentés alapján a kutyák egyikét lelőtték, és a tettest azonosították. A bekezdés azzal zárul, hogy az ügy vizsgálat alatt van.

Egy későbbi (kétes valóságtartalmú) posztban az elejtő reagált az emberek felháborodására. Állítása szerint az állat morgott, vonyított, és úgy közelített felé, mintha meg akarná enni. Beismerte hibáját, hogy azt hitte, hibridizálódott farkassal áll szemben.

„…nem voltam tudatában annak, hogy 19 kutyát eresztettek a vadonba tőlem 11 mérföldnyire, de igen, így is lelőttem volna, mivel agresszív volt és felém közelített.”

Emellett azt is állította, hogy volt engedélye farkasra vadászni a területen. Sorait azzal zárta, hogy nincs vele szemben folyamatban eljárás, mivel nem sértette meg a jogszabályt.

A helyi hatóságok még keresik az embereket, akik szabadon engedték a kutyákat, melyeknek nagyrésze parvovírussal volt fertőzött.

Ahogy a magyar  jogszabályban is szerepel, vadász csak akkor lőhet bármilyen vadra, ha azt kétséget kizáróan felismerte. Ez az etikus vadász egyik alapelve.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*